HOFMANCLAN - Welkom op de site van de familie Hofman

Slideshow Image 1
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
Slideshow Image 2
N.B. Nieuws plaatsen op de site van de hofmanclan?
Laat het dan even weten d.m.v. het CONTACT-FORMULIER of mail : hofmanclan@solcon.nl
eventueel met foto.


Te koop: Middenlaan 62, 2e Exloërmond. vr. 27 jan. 2023
.
Rustig gelegen, Vrijstaande eengezinswoning (semi-bungalow) met slaapkamer en badkamer op de begane grond, inpandige garage, carport en vrijstaand tuinhuisje op een perceel van 782 m2 eigen grond.

Twee zussen geven bijzonder getuigenis. vr. 27 jan. 2023
.
Twee zussen uit Durres, Albanië, gaven aan boord van de Logos Hope een heel bijzonder getuigenis. In 2004, bezocht de Logos Hope voor het eerst de haven van Durres in Albanië, "Onze moeder is gek op lezen en we hoorden dat ze boeken verkochten op het schip". Met het christelijke geloof hadden ze niets. "Wij kenden alleen de islamitische cultuur". Op het schip kochten ze een boek over het leven van Daniël en dat boek, die boodschap heeft hun leven veranderd. "Het werk van de Logos Hope is zó waardevol, zó belangrijk. Nu, in 2022, staan wij ier opnieuw, in de boekwinkel aan boord, achttien jaar later. God werkt door jullie heen, Hij gebruikt dit schip. Halleluja!"

Expositie Hendriët Boelhouwers vr. 13 jan. 2023
.
Expositie Hendriët Boelhouwers
Hendriët Boelhouwers is sinds drie jaar actief als fotograaf onder de naam "Het Zusje Van". In 2017 kreeg zij tijdens haar verjaardag haar eerste spiegelreflexcamera cadeau en sinds die tijd kon zij haar passie vervullen. Natuurfotografie voerde de boventoon, maar al gauw ontdekte ze dat het fotograferen van mensen in de natuur haar voorkeur geniet. In haar foto's is ze op zoek naar het geluk, plezier en ontspanning van de mens in een natuurlijke omgeving. Een spontane lach, waar anderen van meegenieten; een besef-moment van dankbaarheid in beeld gevangen. De sfeer die zij met foto's wil uitstralen is: geniet van dat wat om je heen is! Middels haar foto's hoopt zij herinneringen vast te leggen, zodat deze nooit vergeten worden.
Voor haar eerste expositie wordt met kleine details een verhaal gecreëerd en gezamenlijk geven zij een gevoel, van rust, ontspanning, natuur, geluk en genieten.
vrijdag 6 januari 2023 t/m dinsdag 28 februari 2023
Locatie Facet bibliotheek, Van Echtenstraat 24, Klazienaveen.

Wim & Janneke vieren jubileum! za. 17 dec. 2022
Samen met kinderen, klein-kinderen, familie en vrienden hebben Wim & Janneke hun 50 jr. huwelijks-jubileum feestelijk gevierd in hotel Ten Kate in Emmen.

woensdag 14 december 2022
RTV Drenthe maakt opname van Egbert: klik op link.
Egbert schaatst eerste rondjes op ijsbaan Nw.Buinen.

Wim & Janneke 50 jaar getrouwd! wo. 14 dec. 2022

Kerst en Nieuwjaarsgroet Henk & Miny vr. 10 dec. 2022

Jaco & Bouke beide 80 jaar!30 okt.2022
Op zondag 30 oktober - een stralende herfstdag met een temperatuur boven de 20 ℃ - was er een feestelijke viering met de kinderen, klein- en achterkleinkinderen.

Mik Boelens in UMCG op kinder IC.27 okt.2022
En zo ineens ligt je kind in het ziekenhuis.......
Dinsdagochtend vroeg was Mik ziek. Hoge koorts en niet aanspreekbaar. Hij is door de ambulance opgehaald en meegenomen naar het ziekenhuis in Emmen. Eenmaal daar ging het heel snel heel slecht met hem. Al snel werd duidelijk dat hij hersenvliesontsteking heeft.
Het lukte hem niet om het allemaal zelf te doen en is daardoor aan de beademing gekomen. Toen heeft een speciale ambulance van het UMCG hem opgehaald en hem in Groningen naar de Kinder IC gebracht. Onze stoere jongen was zo vreselijk ziek en hij moest vechten voor z'n leven!

Hij is die eerste nacht stabiel doorgekomen en liet gelukkig snel verbetering zien. Inmiddels is hij al zover weer aangesterkt dat hij van de kinder IC af mag naar de gewone afdeling. Wat een vechter! De meeste slangetjes en draadjes zijn gelukkig weg. Hij moet z'n antibiotica kuur in het ziekenhuis afmaken. Als alles goed verloopt mag hij misschien ergens volgende week naar huis. Maar dat is afwachten.

Hij is nog erg ziek en heel moe. Gelukkig reageert hij wel af en toe op wat we zeggen. Maar hij is nog erg versuft. Dat heeft tijd nodig. Maar we zijn heel blij dat onze sterke vent zo hard vecht en zo snel aan het beter worden is!

Adres
UMCG
Verpleegafdeling M4
Postbus 11120
9700 CC GRONINGEN.

Simchat Thora - שמחת תורה
Simchat Thora (Vreugde van de Wet)
maandagavond 17 oktober tot dinsdagavond 18 oktober.
Simchat Thora is een vrolijke viering waarbij gedankt wordt voor de Thora (de Wetten), de eerste vijf boeken van de Joodse Bijbel. In de synagoge leest men eerst het laatste hoofdstuk van de Thora en daarna gaat men meteen verder met het eerste hoofdstuk. Dit geeft aan dat het lezen uit de Thora nooit stopt. Degene die het laatste hoofdstuk leest, wordt Bruidegom van de Wet (Chatan Torah) genoemd en degene die het eerste hoofdstuk leest, heet Bruidegom van het Begin, Chatan Bereesjiet.
Tijdens de dienst worden ommegangen, hakafot, met de Thora-rollen gemaakt. Met de Thora op de arm gaat men dan al dansend door de synagoge. Ook kinderen doen hieraan mee. De allerkleinsten worden door hun vader op de schouders gedragen.
Psalm 119:14-16
In de weg uwer getuigenissen verblijd ik mij als over allerlei rijkdom.
Uw bevelen zal ik overdenken en op uw paden zal ik letten.
In uw inzettingen zal ik mij verlustigen, uw woord zal ik niet vergeten.

Bouke en Joyce Hofman verhuisd. zo. 9 okt. 2022
Bouke en Joyce hebben hun appartement in Ede verlaten en intrek genomen in hun nieuwe woning in Dieren. Een ruime, gemoderniseerde hoekwoning, gelegen op een heerlijk rustige locatie en op minder dan 100 meter van het bos. Bovendien centraal gelegen ten opzichte van voorzieningen zoals scholen, winkels en intercitystation. Met Parkeergelegenheid op eigen terrein en een fraai aangelegde tuin met een gunstige bezonning (zuidwest). Samen met dochter Hailey Grace zullen Bouke en Joyce hier met volle teugen kunnen genieten.

Egbert (LXXVII) viert verjaardag. zo. 9 okt. 2022
Samen met een grote familie vierde Egbert (LXXVII) zijn verjaardag in Buffetrestaurant Thijs&Aafke te Klijndijk.

Presidium Hofmanclan bijeen. vri. 30 sept. 2022
Op de verjaardag van Egbert (LXXVII) is het presidium van de Hofmanclan - ten huize van Wim & Janneke - bijeen geweest, alwaar in een bijzonder openhartige sfeer allerlei Hofmanclan aangelegenheden zijn besproken. Natuurlijk is ook over diverse knelpunten gesproken. Met name het terugbrengen van de veestapel bleek een boeiend onderwerp waarbij al meteen duidelijk werd dat het Wim z'n volle aandacht heeft, ja meer dan dat, want hij heeft inmidddels de veestapel met één muis teruggedrongen zodat we voorlopig van het stikstof en CO2 probleem zijn verlost. Aangezien er nog voldoende kas-saldo is blijft de contributie op het zelfde niveau gehandhaafd.

Ook buiten wordt alles grondig geïnspecteerd.

Egbert legt uit hoe groot de problemen zijn.

Tijdens een sober maaltijd gaan de...........

.........besprekingen gewoon door.

Geslaagd! ma. 26 sept. 2022
Henrieke Hofman

is

geslaagd

voor

haar

Terra College Assistent Verkoop Retail

diploma!

GEFELICITEERD!
Robin van de Wege

is

geslaagd

voor

zijn

Bachelor Technische Natuurkunde!
GEFELICITEERD!

Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)
Het begin van het jaar 5783 di. 20 sept. 2022
Datum: 1 en 2 Tisjri, maandag 26 en dinsdag 27 september 2022.
Dertig dagen lang, in de maand voorafgaan aan de maand Tisjri, de Hebreeuwse maand Eloel, bereiden Joodse mensen zich voor op de komende feestdagen. Iedere morgen denken zij in hun gebeden na over hun gedrag van het afgelopen jaar. Zij denken na over het kwaad dat zij hun vrienden of kennissen misschien hebben aangedaan.
Zij vragen vergeving aan ieder die zij misschien hebben gekwetst en als zij wellicht onbewust iemand hebben gekwetst, vragen zij voor alle zekerheid vergeving aan ieder die zij kennen. Zij sturen kaarten met goede wensen rond: Iedere ochtend van deze bijzondere maand horen zij het geschal van de sjofar, de ramshoorn. Dan worden zij eraan herinnerd dat het een bijzondere tijd is en dat een heilige periode op het punt staat aan te breken.
Als Eloel voorbij is begint de maand Tisjri.
De eerste twee dagen is het Rosj Hasjana, het Joodse Nieuwjaar. De laatste dag is het Jom Kippoer, De Grote Verzoendag! Dit is de belangrijkste feestdag in Israël. Het is de heiligste dag van het jaar. Van dinsdagavond 4 oktober tot woensdagavond 5 oktober. (Lees Leviticus 16:29-30)
Shanah Tovah! - שנה טובה

Marije gedoopt. za. 10 sept. 2022

En Cris opende zijn mond en vertelde Marije over Jezus. En toen ze bij een water kwamen, zei Marije tegen Cris: Moet je toch eens kijken, daar is water; wat is ertegen, dat ik gedoopt word? En Cris zei tegen Marije: Dat kan alleen als je met heel je hart gelooft. En Marije antwoordde en zei: Ik geloof, dat Jezus Christus de Zoon van God is. En beiden daalden af in het water van 't hemelriekje bij Gasselte, zowel Cris als Marije, en hij doopte haar. En Marije ging haar weg met blijdschap.
Naar een bewerking van Handelingen 8:35-39.

Israëls eerste fietstunnel geopend in Jeruzalem za. 10 sept. 2022

De 2,1 kilometer lange tunnel maakt deel uit van het "Jerusalem Round Path", een uniek 42 kilometer lang fietspad dat de hoofdstad omringt en de historische stad en de nieuwe stad in één rit combineert.

De nieuwe Noorse Edvard Hagerup Grieg? do. 1 sept. 2022Maurits van den Ende
De familie van den Ende (Allard, Marion, Sara, Maurits) is onlangs naar Noorwegen verhuisd. Familien van den Ende (Allard, Marion, Sara, Maurits) flyttet nylig til Norge.

± 400 baptistenkerken verwoest. ma. 29 aug. 2022
Ongeveer 400 baptistenkerken zijn verloren in Russische oorlog tegen Oekraïne.
Ongeveer 400 Oekraïense baptistengemeenten zijn verloren gegaan in de Russische oorlog tegen Oekraïne, zei Yaroslav Pyzh, president van het Oekraïense baptistenseminarie, die werkt aan het herstel van pastoraal leiderschap in de getroffen steden.

Terwijl vrijwilligers van zes We Care Centres voor humanitaire hulp in heel Oekraïne ontheemde mensen helpen hun huizen winterklaar te maken en daken, ramen en deuren te vervangen, zei Pyzh dat de echte uitdaging is om pastoraal leiderschap weer op te bouwen op plaatsen waar voorgangers zijn ontheemd De echte uitdaging is niet zozeer het herbouwen van muren, ramen en deuren. "De echte uitdaging is vergelijkbaar met die van Nehemia", zei Yaroslav Pyzh , verwijzend naar het bijbelse verhaal van Nehemia. "Het is niet alleen het herbouwen van de muren van Jeruzalem. Het is de wederopbouw van de natie Israël, van het aanbidden van God. - Dat is hetzelfde hier in Oekraïne."

Veel predikanten zijn verdreven uit de door oorlog verscheurde gebieden, zei Pyzh, en er is niemand over om goddelijke hoop te brengen te midden van angst en hopeloosheid. Volgens de All-Oekraïense Unie van Kerken van Evangelische Christelijke Baptisten bestonden er ongeveer 2300 baptistengemeenten in Oekraïne voordat de oorlog in februari begon.

"Onze belangrijkste uitdaging in de toekomst, wanneer de oorlog voorbij is, is om het leiderschap te herstellen die we hebben verloren", zei Pyzh. "En helaas, hoe langer de oorlog duurt, hoe groter de kloof zal worden. De kerk is geen gebouw. Het zijn mensen die die plaats verlaten en verhuizen naar de Verenigde Staten, en mensen die verhuizen naar Duitsland, of mensen die verhuizen naar andere plaatsen. En met die mensen gingen ook voorgangers weg."

Terwijl de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties schat dat een derde van de Oekraïners uit hun huizen is verdreven, zijn veel predikanten gebleven en hebben kerken enorm gereageerd op de behoeften in oorlogstijd, zei Pyzh. "De gemeenschap kent op deze momenten van vernietigd en gebombardeerd te worden, angst en hopeloosheid", zei Pyzh. "En de enige die de hopelozen kan verlichten en hoop kan brengen, zijn voorgangers, kerken, christenen."

Er zijn We Care Centers ontstaan vanuit plaatselijke kerken, opgezet in overleg met lokale overheden, en zijn gehuisvest in gebouwen die overheden gratis ter beschikking stellen. Donaties van Southern Baptist helpen de We Care Centers te financieren "We gebruiken deze middelen die we hebben ontvangen van de Southern Baptists", zei Pyzh. "In plaats van dat het seminarie zich rechtstreeks bezighoudt met humanitaire hulpverlening (zoals in de eerste maanden van de oorlog), werken we samen met deze zorgcentra en helpen we hen.

Pyzh, de oprichterspastor van Journey Church in Lviv, moedigt Southern Baptists aan om te blijven bidden voor een wonder van vrede en overwinning, om specifiek te bidden voor de wederopbouw van het kerkleiderschap, om te blijven geven aan humanitaire hulpverleningsinspanningen in Oekraïne en om te overwegen beurzen om UBTS-studenten tijdens de oorlog te ondersteunen.

Baptistenkerk Cherson, Oekraïne.

Baptistenkerk Cherson, Oekraïne, 's nachts
Er zijn nu hevige gevechten om Cherson, zal deze kerk ongeschonden blijven?

תשעה באב (Tisja Beav) 2022 vr. 5 aug. 2022
Tisja Beav betekent "de negende dag van de maand ab" (juli/augustus).
Tisja Beav is van zaterdagavond 6 augustus tot zondagavond 7 augustus.
Op deze dag bepaalde G'd dat de joden veertig jaar door de woestijn zouden zwerven, op deze dag werden zowel de Eerste Joodse Tempel (in 587 v.Chr. door de Babyloniërs) als de Tweede Joodse Tempel (in 70 n.Chr. door de Romeinen) verwoest. Ook hebben in de loop van de Joodse geschiedenis zich andere rampen op of omtrent deze dag voorgedaan, waardoor Tisja Beav dé rouwdag van het jodendom is geworden. Daaronder vallen de moordpartijen die de kruisvaarders aanrichtten in de Joodse gemeenschappen langs de Rijn in Duitsland, de verdrijving in 1492 van de Joden uit Spanje, en het begin van de deportaties van Joden in de Holocaust.

In de drie weken voor Tisja Beav gelden er allerlei beperkingen: er worden geen huwelijken gesloten, men laat zich niet knippen of scheren. Daarnaast doen mensen geen grote financiële aankopen. Op de dag zelf wordt er gevast. Ook mogen mensen zich niet douchen. In de synagoge moeten mensen op lage bankjes zitten en is het licht gedempt. Er wordt gelezen uit het bijbelboek Klaagliederen.

Lotte Noa Hofman geslaagd! do. 21 juli 2022
Lotte is geslaagd voor haar Cambridge English Adventice programma!
Ze heeft nu een vrijstelling voor het examen volgend jaar VWO.

Jarik, Gerben en Annet geslaagd! za. 16 juli 2022
Jarik is geslaagd voor Salonmanager heer niveau 4 (vakspecialist in het uitvoeren van haarbehandelingen bij heren en leiding geven aan het team van kappers in een kapsalon). Jarik heeft nu een baan als Barbier bij Bakkes Zwolle/Emmen.
Gerben is geslaagd en heeft het diploma 1e autotechnicus mogen ontvangen en werkt bij ABD Stadskanaal.
Annet heeft haar GVP diploma (Gespecialiseerd Verzorgende Psychogeriatrie) mogen ontvangen.

Samirah en Geja geslaagd! vr. 8 juli 2022
Samirah is geslaagd voor haar Master Pedagogische Wetenschappen met een track: Preventieve Jeugdhulp.
Geja is geslaagd voor post HBO, de LACCS methode.
Lichamelijk welzijn, Alertheid, Contact, Communicatie en Stimulerende tijdsbesteding. De eerste letters vormen samen de term LACCS.

Hailey Grace Hofman geboren! wo. 22 juni 2022
Eén paar handjes in de onze
Eén paar oogjes kijkt ons aan
Maar met twee kindjes in ons hart
Mogen wij door het leven gaan.

Dochter van Bouke en Joyce Hofman
Zusje van Jason*

Leanne Baptist geslaagd! di. 21 juni 2022
Leanne Baptist

heeft

haar

Master

Public Administration

gehaald.


Romee Hospers en Jorian Koster geslaagd do. 9 juni 2022
Romee Hospers

is

geslaagd

voor

haar

HAVO

diploma!
Jorian Koster

is

geslaagd

voor

zijn

TL

diploma!


Sjavoeot 2022. (wekenfeest) do. 2 juni 2022
Van 's avonds: zaterdag 4 juni tot 's avonds: maandag 6 juni
Sjavoeot wordt op 6 en 7 Sivan gevierd,dat is vijftig dagen (oftewel zeven weken) na Pesach. Sjavoeot is de Hebreeuwse naam voor Wekenfeest. Precies zeven weken na Pesach - de uittocht uit Egypte - verzamelden de joden zich aan de voet van de berg Sinaï, waar God hen de Tien Geboden gaf. In de joodse opvatting zijn de Tien geboden symbolisch voor de gehele Thora, vandaar dat het feest ook 'Matan Torah' (De gift van de Thora) genoemd wordt.
Sjvoeot was oorspronkelijk een oogstfeest.
Tussen het moment waarop de eerste oogst als dankoffer door de priester werd bewogen moest het volk 7 weken tellen oftewel 49 dagen (Lev. 23:15, 16). Op de 50e dag was het Pinksteren of wel Sjavoe'ot. De eerstelingen van de oogst worden bij God gebracht en God wordt gedankt met gaven 'naar dat de HERE uw God u gezegend heeft' (Deut. 16:12). In Ex. 34:22 staat: 'het feest der weken, der eerstelingen van de tarweoogst, zult gij vieren'.

Yom Yerushalayim 2022 / 5782 (Jeruzalem Dag) za. 28 mei 2022
Jerusalem Day, (Yom Yerushalayim) is een Israëlische nationale feestdag ter herdenking van de hereniging van Jeruzalem en de vestiging van Israëlische controle over de oude stad in juni 1967. Het opperrabbinaat van Israël verklaarde Jeruzalemdag tot een kleine religieuze feestdag om G-d te bedanken voor de overwinning in de Zesdaagse Oorlog en voor het beantwoorden van het 2000 jaar oude gebed van "Volgend jaar in Jeruzalem".
Yom Yerushalayim voor Hebreeuws jaar 5782 begint bij zonsondergang op zaterdag 28 mei 2022 en eindigt bij het vallen van de avond op zondag 29 mei 2022.

Greetje Hofman toont schilderijen. do. 26 mei 2022
Samen met andere cursisten toont Greetje Hofman haar schilderijen bij Inter Art.
De werken zijn gemaakt door cursisten die in de afgelopen twee jaar de online themacursussen van kunstenaar Edith Stoel in Klijndijk gevolgd hebben. Er zijn schilderijen te zien van Greetje Hofman, Wenneke de Vries, Marijke van Proosdij, Ina Davids en Angela Wolbers. Bij de werken is aangegeven wat het thema en de opdracht was. Er liggen mapjes met informatie bij. Van sommige schilderijen kun je hierin zien hoe ze gemaakt zijn. Ook zijn er overzichten waarop de resultaten van alle cursisten op één opdracht zijn te zien. Naast het schilderwerk zijn er notitieboekjes met een omslag van textiel, vilt en restmaterialen. Deze boekjes zijn creatief gemaakt door Geerte Klok. In Inter Art wordt elke acht weken nieuw werk getoond van kunstenaars uit de regio. De exposities worden georganiseerd door Galerie Beeldbrengers in Emmer-Compascuum, waar de werkstukken eerder te zien zijn geweest.
Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag 10.00-16.30 uur en zaterdag 10.00-16.00 uur.

Werk van Greetje Hofman. (eigen foto)

Egbert fietst langs rivier de Rijn. ma. 9 mei 2022
DAG 1   ma. 9 mei 2022.
De startdag. Een lange rit van Twaide Mond naar Bredevoort, plm. 130 km.
Een stevige maar prachtige fietstocht.
Morgen een makkie naar Wezel.
Bredevoort is gelegen in de gemeente Aalten in de Gelderse Achterhoek. Het heeft de titel Boekenstad vanwege de antiquariaten en tweedehandsboekwinkels. Bredevoort heeft 1.450 inwoners.
Bredevoort Boekenstad was van 1993 tot 2009 een Nederlandse stichting in Bredevoort met als doel het weer meer leefbaar maken van de historische kern Bredevoort.
DAG 2   di. 10 mei 2022.
Een korte rit van Bredevoort naar Wesel, Duitsland, plm. 35 km.
Met de ommetjes erbij na 42km. op stee. Mooie plek aan voetganggersgebied en links van het hotel ook een mooi plekje.
Wesel is een historische vestingstad en hoofdstad van Kreis Wesel in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Wesel ligt aan de rivier de Rijn, gelegen tussen het Ruhrgebied en de Nederlandse grens bij Bocholt. De stad telt 60.329 inwoners.

Willibrordus-dom aan de grote markt van Wesel, in het hart van de oude stad.

Een keizerlijke overnachting.
DAG 3   wo. 11 mei 2022.
Van Wesel naar Keulen, plm. 100 km.
Kortste weg genomen, de Rheinradweg was meer dan 30 km. langer. Overnachten in hotel Eigelstein. Morgen de fietsroute naar Koblenz.
Door het unieke Nederrijnse landschap, met weilanden en zijtakken van de Rijn, akkers, weilanden en bossen, fiets je van Wesel via de oude Romeinse garnizoensplaats Xanten (openluchtmuseum is een bezoekje waard) naar Duisburg Als we Duisburg en Krefeld naderen, de eerste grote Duitse steden langs de Rijn, verstedelijkt het landschap en al snel en passeren we grote hoogovencomplexen (Thyssen, Krupp) - ook rijk aan mijnbouwerfgoed. Via de Rijnfietspad naar het modern ogende en chique Düsseldorf, de kleine vestingstad Zons met zijn oude stadsmuur, en Dormagen fiets je naar Keulen.
Keulen is met ruim 1 miljoen inwoners weliswaar de grootste stad in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, maar niet de hoofdstad, dat is namelijk Düsseldorf (630.000 inw.). Keulen ligt aan de Rijn, die een belangrijke functie vervult voor de stad en heeft bijgedragen aan de groei. De stad heeft een belangrijke binnenhaven aan de Rijn.

Een selfie met de Dom op de achtergrond wel te verstaan

Overnachten in hotel Eigelstein
Eigelstein is een gedenkteeken ter eere van den Romeinschen veldheer Drusus te Mainz opgericht na zijn dood op den terugtocht van een veldtocht in Duitschland (9 v. Chr.).

Panoramisch zicht op de Rijn bij Keulen vanaf de Deutzer Brücke. Geheel links in de verte de tv-toren, dan de kerk Groß St. Martin en de Dom, het blauwe dak van het musicalgebouw, de brug Hohenzollernbrücke, aan de andere kant van de Rijn de toren van de Messe, en uiterst rechts een omstreden kantoortoren.
DAG 4   do. 12 mei 2022.
Van Keulen naar Koblenz.
We verlaten Keulen. De Dom van Keulen is hét symbool van de stad. Met zijn 157 m hoge torens is dit het op een na hoogste kerkgebouw van Europa (het Münster van Ulm aan de Donau is nog enkele meters hoger - 161,5 m).
Bonn, (330.000 inw.)de voormalige hoofdstad van Duitsland, is rijk aan cultuur. Op de Museumsmeile kun je maar liefst 5 musea bezoeken, onder andere de Bundeskunsthalle en het Kunstmuseum. Bonn is trouwens de geboortestad van Beethoven. In zijn geboortehuis kun je een enorme collectie met Beethoven-memorabilia bekijken.
In Rolandseck kunnen kunstliefhebbers een bezoek brengen aan het Arp Museum Bahnhof Rolandseck.
Remagen is vooral bekend om de gelijknamige slag in de Tweede Wereldoorlog. In maart 1945 lukte het de Amerikanen hier de Rijn over te steken.
In de 19e eeuw werd het water van de Drachenquelle in Bad Honnef als heilzaam gezien. Deze minerale bron wordt zowel om te drinken als om te baden gebruikt.
110 km. gefietst. Hier en daar een stukje afgesneden. Met de fiets over de spoorbrug bij Urmitz. Kwam ook nog net een trein aan. 't kon net. Om 5 uur bij hotel. blijf 2 nachten in Koblenz.

spoorbrug bij Urmitz

Koblenz
DAG 5   vr. 13 mei 2022.
Koblenz en omgeving.
De hele dag door de stad gefietst en gelopen. Het meeste wat je ziet is gebouwd ná 1945, 87% van de stad is in de oorlog verwoest. Met de boot de Rijn een eind op en neer gevaren en met toeristentreintje de 'oude' binnenstad bekeken. Morgen naar Wiesbaden. Volgens de Rheinradwegroute 95 km.
Koblenz, is een historische stad gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts. (130.000 inw.) Het is in Koblenz waar de Moezel in de Rijn stroomt. De historische binnenstad van Koblenz loopt over van de romantische, kronkelende straatjes, pittoreske achtertuinen en gezellige pleintjes waar heel wat te beleven valt.
We raden je aan om je wandeling te starten op de Münzplatz. Dit is namelijk de plek waar de stad werd gesticht door de Romeinen.
Net achter de Deutsches Eck kan je de Romaanse torenspitzen van de Sint Kastor basiliek al opmerken.
Deze basiliek mag zich de oudste kerk van Koblenz noemen én hij staat zelf op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het Deutsche Eck is een monument voor keizer Wilhelm I én de plek waar de Moezel in de Rijn stroomt. Hier kun je met de kabelbaan de Rijn oversteken naar de vesting Ehrenbreitstein.
De Koblenz-kabelbaan, ook bekend als de BuGa-kabelbaan of Rheinseilbahn, is een kabelbaan over de Rijn in Koblenz en vertegenwoordigt moderne infrastructuur in Duitsland. Het werd gebouwd als attractie en milieuvriendelijke vervoersverbinding naar de Federale Tuinbouw Show 2011. Passagiers kunnen genieten van een panoramisch uitzicht op het UNESCO-werelderfgoed "Boven Midden-Rijndal" en de stad met zijn 2000 jaar oude traditie aan de samenvloeiing van de Rijn en de Moezel.
Na je ritje op de kabelbaan, kom je boven bij het imposante Fort Ehrenbreistein aan. Een bezoekje aan dit fort is écht een must-do tijdens je verblijf in Koblenz.

Deutsche Eck met monument keizer Wilhelm I

De verwoeste stad Koblenz in 1945.
DAG 6   za. 14 mei 2022.
Van Koblenz naar Wiesbaden 95km.
Boppard is een belangrijke toeristische trekpleister en wordt elk jaar bezocht door duizenden toeristen. De romantische stad, met een prachtige ligging aan de Rijn, is absoluut een bezoek waard!
De Loreley of Lorelei is een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn bij de Duitse stad Sankt Goarshausen (tussen Koblenz en Wiesbaden) in de deelstaat Rijnland-Palts, op Rijnkilometer 555. Op dit punt maakt de rivier een scherpe bocht, waardoor er een stevige stroming ontstaat. De vele schepen die hierdoor zijn vergaan, vormen het voer voor legendes en verhalen.
Bingen am Rhein is vooral bekend om het Klooster Rupertsberg dat rond 1150 door Hildegard von Bingen werd gebouwd en in 1152 door Hendrik I van Mainz werd geconsacreerd. Hoog boven de stad de Rochuskapelle met het door Goethe geschonken schilderij van de heilige Rochus.
Rüdesheim am Rhein, 10.000 inw. Museum Siegfrieds Mechanisches Musikkabinett. Het museum is gewijd aan mechanische muziekinstrumenten en toont instrumenten die gemaakt zijn van de 18e tot en met 20e eeuw. Het bezit een collectie van 350 muziekinstrumenten, variërend van kleine speelklokken tot grote concertinstrumenten. Bijzondere stukken in het museum zijn zelfspelende violen, een orchestrion met de naam Hupfeld Violina Orchestra en een bioscooporgel van Welte.
Wiesbaden is hoofdstad van de deelstaat Hessen en telt 280.000 inwoners. Overnachten in Best Western Hotel.
HET LIED VAN DE LORELEY
1.Ich weiß nicht, was soll es bedeuten,
   Daß ich so traurig bin;
   Ein Mährchen aus alten Zeiten,
   Das kommt mir nicht aus dem Sinn.

2.Die Luft ist kühl und es dunkelt,
   Und ruhig fließt der Rhein;
   Der Gipfel des Berges funkelt
   Im Abendsonnenschein.
3.Die schónste Jungfrau sitzet
   Dort oben wunderbar
   Ihr gold'nes Geschmeide blitzet,
   Sie kämmt ihr gold'nes Haar.

4.Sie kämmt es mit gold'nem Kamme,
   Und singt ein Lied dabei;
   Das hat eine wundersame,
   Gewaltige Melodei.
5.Den Schiffer im kleinen Schiffe
   Ergreift es mit wildem Weh;
   Er schaut nicht die Felsenriffe,
   Er schaut nur hinauf in die Hóh'.

6.Ich glaube, die Wellen verschlingen
   Am Ende Schiffer und Kahn;
   Und das hat mit ihrem Singen
   Die Lore-Ley gethan.

Boppard en de Rijn.

De 132 hoge rots van de Loreley.

Rüdesheim am Rhein, Siegfried's Mechanisches Musikkabinett
DAG 7   zo. 15 mei 2022.
Rustdag in Wiesbaden
Wiesbaden
Baptistengemeinde Wiesbaden, Friedrich-Naumann-Straße 25 , +49 611 9450885. Gaat open op zo om 09:00
Christen-Baptisten-Gemeinde Wiesbaden, Hermann-Brill-Straße 9 , +49 611 9467940, Gaat open op zo om 10:00
Citytrip Wiesbaden
Vanmorgen naar een dienst van de BG aan de FR.Naumannstr. Mooie dienst en gesprekken bij de koffie. In de binnenstad even stil gestaan bij WvO. (zie tekst op sokkel) De rest vande middag daar rondgewandeld en gegeten om aan te sterken.
De woonkern bleef tijdens de Tweede Oorlog grotendeels gespaard van bombardementen. Zesentwintig warmwaterbronnen maken van Wiesbaden één van Duitslands chicste kuursteden. Via Villa Clementine, nu Café Literatuurhuis, en door het theaterpark wandel je naar het Hessisches Staatstheater. Daarna wacht de volgende bouwkundige parel: het neoclassicistische Kurhaus. Keizer Wilhelm II gaf de opdracht het oude kuurhuis van het vorstenhuis Nassau te verfraaien met een unieke belle-époquefacade en Korintische zuilen. De neogotische Marktkirche uit rode zandsteen met een toren van 98 meter hoog. Op kerkelijke feestdagen mag je die toren zelfs beklimmen. Voor deze evangelische kerk prijkt een standbeeld van Willem Van Nassau, beter bekend als Willem van Oranje. Op een halfuurtje wandelen (ook bereikbaar met de bus) ligt het sprookjesachtige Schloss Biebrich.

Wiesbaden

Baptistengemeinde Wiesbaden.

Standbeeld van Willem van Oranje voor de Marktkirche.

marktplein met nieuw stadhuis en Marktkirche.
DAG 8   ma. 16 mei 2022.
Van Wiesbaden naar Mannheim
Langs Worms
Worms telt 83.459 inwoners. De Rijksdag van Worms (1521)was een rijksdag (bijeenkomst) van de staten van 28 januari tot en met 25 mei 1521, bijeengeroepen en voorgezeten door keizer Karel V in het Andreasstift in de Duitse stad Worms. Tijdens deze rijksdag werden verschillende onderwerpen behandeld, maar het onderwerp waardoor de bijeenkomst vooral van blijvend belang is, was de discussie over de stellingen van Maarten Luther, die hij ter plekke verdedigde. De woorden "Hier sta ik, ik kan niet anders", zijn niet historisch, maar geven wel goed de teneur van Luthers toespraak weer. Luther was toen al in de kerkelijke ban gedaan. Hij was gedagvaard omdat de keizer aarzelde die ban te bekrachtigen en Luther te arresteren en te executeren De stad is, samen met Trier, de oudste stad van Duitsland.
In het centrum van Worms een plekje gezocht om te eten.
In Worms voelde ik me amechtig worden, dus even wat eten. Om half vijf bij Best Western in Mannheim. Hier blijf ik 3 nachten. Geen regen gehad onderweg.
Ludwigshafen am Rhein tegenover Mannheim. De stad telt 172.557 inwoners. Ludwigshavenis de geboorte plaats van Helmut Kohl (1930-2017), bondskanselier (1982-1998) Ludwigshafen am Rhein is vooral bekend om haar chemische industrie (BASF).
Mannheim (310.00 inw.), Verblijf 3 nachten in Mannheim.

De Dom te Worms.

Luthermonument te Worms

Museum van de Stad Worms in het voormalige St. Andreasstift.

Even wat eten in Worms.
DAG 9   di. 17 mei 2022.
Mannheim
Bij Mannheim (310.00 inw.) stroomt de Neckar de rivier de Rijn in. In Mannheim ontwikkelt Carl Benz in 1885 de eerste auto. Goethe, Mozart, Schiller en nog veel meer waren lange of kortere tijd in de stad gevestigd, o.a. Egbert Hofman voor enkele dagen in 2022.
Vanmorgen met de trein naar Heidelerg en daar rondgedoold en rijtoer met open bus gemaakt. Later de binnenstad van Mannheim nog verkend. 29 Graden dus op tijd even rust genomen en bijgetankt.

Heidelberg telt 158.741 inwoners.
De Heidelberger of Heidelbergse Catechismus is een van de drie geloofsbelijdenissen die samen de "Drie Formulieren van Enigheid" vormen, die in de Nederlandse hervormde en gereformeerde kerken en de dochterkerken hiervan gebruikt worden. De andere belijdenissen zijn de Nederlandse geloofsbelijdenis en de Dordtse Leerregels.
De Heidelbergse Catechismus is op verzoek van de protestantse keurvorst Frederik III van de Palts geschreven door een groep theologen waar onder anderen Caspar Olevianus en Zacharias Ursinus onderdeel van waren. Het schrijven van de catechismus was een teamproject, onder anderen de hoogleraren, predikanten en superintendenten van Heidelberg waren lid van het team.
Heidelberger Druckmaschinen AG, in de volksmond veelal afgekort tot Heidelberg, is een onderneming van het precisiemachinehuis met hoofdvestiging in Heidelberg (Baden-Württemberg). De firma is wereldleider op het gebied van fabrikage van vellenoffset-drukpersen en oplossingen voor de printindustrie. Het hoofdkwartier was van 2000 tot 2020 gevestigd in de Print Media Academy in het centrum van Heidelberg, tegenover het treinstation. Het gebouw werd door het bedrijf gebouwd tussen 1998 en 2000 en er werkten ca. 1600 mensen. De drukpersen worden echter gebouwd en afgemonteerd in het 12 kilometer zuidelijker gelegen Wiesloch, waar meer dan 6500 personeelsleden werkzaam zijn in de grootste drukpersenfabriek ter wereld.

Mannheim
Mannheimer Wasserturm, Friedrichsplatz, deze speciale plek, vol geschiedenis en schoonheid! De kleurrijke waterstralen van de plaatselijke fontein lenen zich uitstekend voor een fraaie foto met de kenmerkende watertoren van Mannheim op de achtergrond. Het barokke ontwerp en de centrale ligging hebben de watertoren van Mannheim tot icoon van de stad gemaakt. Je vindt dit opvallende meesterwerk te midden van de fonteinen en bloemperken in de prachtige tuinen van Friedrichsplatz. Beklim de traptreden naar de voet van de toren voor een fraai uitzicht op deze bijzondere tuinen.
Planken is de hoofdstraat van Mannheim en de belangrijkste winkelstraat en voetgangersgebied.
Het Stadhuis is een geweldig gebouw en tegelijkertijd een kerk.
De jezuïetenkerk is een must voor elke reiziger die naar Mannheim komt. Jesuitenkirche St. Ignatius und Franz Xaver is een katholiek kerkgebouw in de binnenstad van Mannheim. De kerk werd tussen 1738 en 1760 gebouwd en behoort tot de belangrijkere barokke kerkgebouwen van Zuidwest-Duitsland.
De Mannheimer Schloss is een groot barok paleis. Het was oorspronkelijk de hoofdwoning van de keurvorsten van de keurvorsten van de Palts van het Huis Wittelsbach tot 1777. Een deel van het paleis wordt tegenwoordig gebruikt door de universiteit van Mannheim.

Morgen met de trein naar Speyer (Spiers).

De heidelberger.

Stadspoort Heidelberg

Heidelberg

Mannheimer Wasserturm

Stadhuis Mannheim

De jezuïetenkerk

De Mannheimer Schloss
DAG 10   wo. 18 mei 2022.
Speyer (55.000 inw.)
Vanmorgen naar Speyer. Mooie dag gehad. Morgen begin ik aan de terugreis. Overnachten in Mainz.
Speyer wordt vooral gedomineerd door de Oude Poort (Altpörtel) en de Dom van Speyer (Speyerer Dom), de grootste bewaarde kathedraal in romaanse stijl ter wereld.
De oude poort is de middeleeuwse westelijke stadspoort van Speyer en is een van de oorspronkelijke 68 torens in de oude muren en poorten. Tegenwoordig is het een van de grootste en architectonisch meest significante van de overgebleven stadspoorten in Duitsland.
De Gedächtniskirche is een protestantse herdenkingskerk. De kerk werd tussen 1893 en 1904 gebouwd om het protest te gedenken tegen de herroeping van de vrijheid van godsdienst op de Rijksdag van Spiers (1529). De toren is met 105 meter de hoogste kerktoren van de Palts.
Op 21 februari 1529 werd de Rijksdag van de Duitse vorsten te Speyer (Spiers) belegd. Op deze Rijksdag was het de bedoeling van keizer Karel V om de bepalingen van de vorige Rijksdag te Spiers in 1526 buiten werking te stellen, waar men de verschillende staten vrijheid van godsdienst verleende.

Oude stadspoort Speyer

Gedächtniskirche

De Dom van Speyer
DAG 11   do. 19 mei 2022.
Van Mannheim naar Mainz. (plm. 80 km.
De terugreis is begonnen.
Mainz telt 220.000 inwoners en ligt op de linkeroever van de Rijn tegenover de plaats, waar de Main in de Rijn stroomt. Aan de overkant van de Rijn ligt Wiesbaden, waar ik op dag 7 (zo. 15 mei 2022) was.
In Mainz vind je o.a. het Gutenberg Museum, een van de oudste drukkerijmusea ter wereld. Het is vernoemd naar Johannes Gutenberg (1397-1468), uitvinder van de boekdrukkunst en geboren te Mainz.

Gutenberg-Museum

Restaurant Weinhaus Zum Spiegel
DAG 12   vr. 20 mei 2022.
Van Mainz naar Bacharach. (plm. 45 km.
Onderweg ondermeer door Bingen am Rhein (25.736 inw.) Bingen is vooral bekend om het Klooster Rupertsberg dat rond 1150 door Hildegard von Bingen werd gebouwd en in 1152 door Hendrik I van Mainz werd geconsacreerd. Het werd door de Zweden tijdens de Dertigjarige Oorlog in het jaar 1632 verwoest en vervolgens nooit meer herbouwd. Hoog boven de stad de Rochuskapelle met het door Goethe geschonken schilderij van de heilige Rochus. Verder is er dicht bij de stad de Burcht Klopp, een hoogteburcht.
Bacharach (2000 inw.) De brandweer was in het dorp nog bezig om de wegen schoon te maken vanwege het onweer van de afgelopen nacht. Overnachten in Bacharach.

Zicht op Bacharach met Burg Stahleck

Bacharach
DAG 13   za. 21 mei 2022.
Van Bacharach naar Andernach (plm. 70 km.)
Om half drie bij hotel in Andernach. Blijf hier twee nachten. Uitzicht op de Rijn en dicht bij het centrum. Er legt net een boot van Feenstra aan met 100 passagiers. Ga hier denk ik even spazieren. Hele weg droog en in overhemd gefietst. Heenweg over deze spoorbrug gefietst, 't kon net (zie foto), zoals ik toen al zei.
Het traject op de Rheinradweg tussen Mainz en Keulen is zonder twijfel het populairste stuk. Van Bingen tot aan Koblenz stroomt de Rijn door het smalle dal en onderweg liggen prachtige plaatsjes. Hoog boven de rivier verheffen zich schilderachtige burchten en burchtruïnes. We passeren ondermeer Boppard (met Schloss Stolzenfels, een 19e-eeuws slot in een Pruisische stijl) en Koblenz.
Andernach (30.000 inw.) In 1988 vierde de stad haar 2000-jarig bestaan. Daarmee behoort ze tot de oudste steden van Duitsland. Waarschijnlijk is Andernach ontstaan uit een keltische vestiging. De Stadpoort is rond 1200 gebouwd. Het stadhuis is gebouwd in 1561-1574. Onder de vergaderruimte van vandaag bevindt zich een middeleeuwse mikveh, een Joods reinigingsbad. Het waterpeil van het bad stijgt en daalt zelfs vandaag nog met het Rijnpeil.
Mikvah in Andernach. De eerste vermelding van joden in Andernach werd gedaan door Benjamin ben Jona van Tudela, de joodse reiziger rond 1170. Tudela ligt in Spanje, plm. 94 km. van Pamplona. Hij maakte een reis van dertien jaar door Europa, Azië en Afrika. Het verslag van die reis was een boek in het Hebreeuws onder de titel "De reizen van Benjamin van Tudela". De reis van Benjamin van Tudela begon in 1160 in Noord-Oost Spanje. Leisteen werd gebruikt om de vroege Gotische Mikvak uit de 13e eeuw te bouwen. De Mikvah ligt 13 meter onder het Oude Stadhuis, vlakbij waar eens de Joodse synagoge stond

Stadspoort Andernach

't kon net over de spoorbrug.

Zicht op Andernach

Rhein hotel.
DAG 14   zo. 22 mei 2022.
Rustdag Andernach
Vandaag genoten van het mooie weer, de oude stad en de dienst vanmorgen van de efg. aan de Taubentränke. Zwarte pastor in T-shirt en korte broek. Bleek docent te zijn, Felix Kibogo. Veel daken van auto's zijn fors beschadigd door noodweer met dikke hagelstenen van eergisteren. Ook de natuur heeft veel te lijden gehad, vertelde mij een zuster na de dienst. Nu inpakken voor morgen, naar hetzelfde hotel als op de heenweg in Keulen.

Evangelisch-Freikirchliche Gemeinde (Baptisten) - ACK Andernach.
DAG 15   ma. 23 mei 2022.
Van Andernach naar Keulen, plm. 85 km.
Om drie uur in hotel Eigelstein. Bij vertrek uit Andernach druppelt het wat, later zonnig en warm. Inmiddels valt hier een beste bui. Bij Sinzig slecht fietspad. Dan een bord: Durchgang auf eigene Gefahr. Dit had ik op de heenweg ook al eens gehad dus gewoon weer door gefietst. Opeens houdt het wegdek op, een gat van wel 2 meter diep en 10 meter lang. Er omheen. 200 meter verder weg fietspad en sta ik voor de Ahr die hier in de Rijn stroomt. Dus weer terug en helemaal omfietsen door Sinzig.
Het Ahrdal heeft nog steeds te lijden onder de gevolgen van de overstromingsramp in juli 2021. Een groot deel van de wandel- en fietspaden in het Ahrdal is nog steeds onbegaanbaar of de toestand ervan is nog steeds slecht.
Die Flut vom Juli 2021 hat teils schwere Schäden an der Infrastruktur verursacht. Zerstörte Straßen und Brücken sind jedoch bereits behelfsmäßig wieder in Stand gesetzt. Parkplätze sind teils weiterhin nicht benutzbar, weil sie entweder noch nicht wiederhergestellt wurden, oder zurzeit anders genutzt werden.
In centrum van Bonn op terras pauze. Verder niks beleefd. Morgen een makkie, met de trein naar Emmerich en dan door fietsen naar Bredevoort voor overnachting.
DAG 16   di. 24 mei 2022.
Van Keulen naar Bredevoort.
Met de trein naar Emmerich. Op de fiets van Emmerich naar Bredevoort (plm. 45 km.) voor overnachting.
Emmerich am Rhein (30.000 inw). De belangrijkste attractie van Emmerich is de lange autovrije promenade langs de Rijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Emmerik op 7 oktober 1944 door een Britse luchtaanval voor 91% vernietigd. Tussen 1949 en 31 juli 1963 was het huidige stadsdeel Elten door Nederland geannexeerd.

Emmerich am Rhein.
DAG 17   wo. 25 mei 2022.
Bredevoort naar Twaide Mond. (plm.140 km)
Vanmorgen na het ontbijt om kwart over acht op de fiets en na 140 km. was ik om 3 uur thuis. Hele vakantie tijdens het fietsen geen regen gehad, behalve nu in Valthe. Op '60' was het al weer droog. Straks nog even gras maaien, moet wel want de buren hebben 't gras er ook netjes bij liggen.
Tweede Exloërmond (of 2e Exloërmond, Drents: Tweide Ekselermond of Tweede Mond, Gronings: Twaide Mond) is een dorp in de Nederlandse provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. Tweede Exloërmond telde (volgens informatie van de gemeente Borger-Odoorn) op 1 januari 2021 2.285 inwoners. Tweede Exloërmond is een veenkolonie, hoofdzakelijk bestaande uit lintbebouwing, die zich uitstrekt over een lengte van meer dan zes kilometer tot aan de provinciegrens met Groningen. Aan het zuideinde van het dorp bevindt zich naast het lint een nieuwbouwwijk. In het dorp staan vier kerkgebouwen: de hervormde kerk (sinds 2002: PKN), een baptistenkerk uit 1905 (verbouwd in 1922) en een modern kerkgebouw van de Nieuw-Apostolische gemeente; de voormalige gereformeerde kerk uit 1908 is niet meer in gebruik als kerk, maar is verkocht aan een muziekschool. Tweede Exloërmond heeft de volgende voorzieningen:een openbare en een protestants-christelijke basisschool, sporthal, sportvelden, voetbalclubs TEVV en VV De Treffer '16, een supermarkt, een postagentschap en enkele horecagelegenheden. (Wikipedia)

Baptisten kerk 2e Exloërmond.

5 mei 2022 Israëls Onafhankelijkheidsdag. do. 5 mei 2022

Foto van de jaarlijkse Bijbelquiz die op 5 mei 2022 in het Jerusalem Theatre werd gehouden op Israëls Onafhankelijkheidsdag.
Premier Naftali Bennett adviseerde de deelnemers:
"Als je haat ziet, verspreid dan liefde. Als je conflicten ziet, creëer dan eenheid."
Er was een eerbetoon aan de oprichter, Herzogs moeder, Aura, die stierf op 10 januari 2022, op 97-jarige leeftijd.
Ze initieerde het evenement in 1958, ter ere van de tiende verjaardag van de staat.
Yitzhak Herzog is sinds 7 juli 2021 de president van Israël, geboren: 22 september 1960, Tel Aviv.
Zijn grootvader Yitzhak HaLevi Herzog was de eerste opperrabbijn van Ierland en later van Israël,
Er waren deelnemers uit de VS, Canada, Zuid-Afrika, België, Groot-Brittannië, Mexico en, voor het eerst, Montenegro.

Zonder woorden... za. 16 april 2022
Wie zit bij wie op schoot?
Wim en Janneke
Saphira Marianna Patel en Rohan Willem Patel.

Nathan Boelhouwers geboren. wo. 23 maart 2022
Nathan Boelhouwers.
Pieter en Rachel Boelhouwers zijn de trotse ouders van Nathan.
Jan en Wi-ja Boelhouwers zijn de trotse grootouders.
Bouke en Jaco Hofman zijn de trotse overgrootouders.
Mattias Boelhouwers (17 febr. 2021) is blij met z'n broertje.

Zomertijd. di. 22 maart 2022
In de nacht van
zaterdag 26 maart op zondag 27 maart 2022
gaat zomertijd in.
Tijdstip: 2:00 uur.
Niet vergeten te noteren:
de klok gaat een uur vóóruit!

Premier Naftali Bennett van Israël. ma. 21 maart 2022
Premier Naftali Bennett verklaarde dat de Russen niet langer de verwijdering van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky eisen, noch de volledige demilitarisering van Oekraïne, en voegde eraan toe dat er "nog een lange weg te gaan" is in de bemiddeling tussen Rusland en Oekraïne, bij Ynet's "People of de Staatsconferentie" op maandag. Bennett voegde eraan toe dat Oekraïne ook niet langer eist om lid te worden van de NAVO. "We zullen samen met onze andere vrienden in de wereld blijven proberen een brug te slaan [tussen de partijen] om een einde te maken aan de oorlog, dit is het beste dat kan gebeuren", voegde de premier eraan toe.

Het kantoor van Zelensky nodigde Bennett uit voor een bezoek als onderdeel van zijn bemiddelingspogingen voor een staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland, en de Shin Bet heeft een veiligheidsplan opgesteld voor Bennett om Kiev te bezoeken.

Israël begon dit weekend met de bouw van het veldhospitaal "Shining Star" in Mostyska, Oekraïne, en het zal naar verwachting dinsdag worden geopend met 60 personeelsleden van het Sheba Medical Center en het Schneider Children's Hospital. Het veldhospitaal, dat een kinderafdeling, een kraamafdeling, een eerstehulpafdeling, een telegeneeskundefaciliteit en meer omvat, werd gefinancierd door de ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken, samen met de Schustermann Family Foundation en de Joint Distribution Committee.

Baptisten in Kiev. vr. 18 maart 2022
Adressen van kerken van evangelische christenen-baptisten van Oekraïne.
 • Kiev Kerk "Huis van het Evangelie", ul. Shchekavytska, 2/8 04071 tel. (044) 417-0079
 • Kiev, st. Oleksandrivska, 33 03062 tel. (044)427-3953
 • Kiev, st. Yalynkova, 2-van 02091 tel. +38 (044) 244-24-37 (044) 563-5507
 • Kiev, st. Kobzarska, 10 04114 tel. (044) 432-0583
 • Kiev Kerk "Bethanië", ul. Koetoeova, 2 02230
 • Kiev Kerk "Calvary", ul. Bobrynetska, 42 02089
 • Kiev Kerk "Grace", ul. Zarena, 12e 02091
 • Kiev Kerk "Woord van Leven", ul. Michurina, 64 03064
 • Kiev Kerk "Transfiguratie", ul. Verbitsky, 30e 02121
 • Kiev Kerk "Awakening", ul. Sadovaja, 66 03164
 • Kiev Kerk "Renaissance", ul. Fedora Pushina, 33 03115 tel. (044) 452-2858

(zie ook : Opvang vluchtelingen Baptisten Seminary in Lviv.
De "All-Oekraïense Unie van Kerken van Evangelische Christen-Baptisten" vindt zijn oorsprong in een doperse beweging in de 19e eeuw.
In 1918 werd de All-the Oekraïense Unie van Baptisten opgericht.
In 1922 wordt het geassocieerd met de Russische Unie van Evangelische Christenen-Baptisten.
In 1990 wordt er gereorganiseerd en wordt het onafhankelijk van de Russische Unie van Evangelische Christen-Baptisten.
Volgens een denominatie-telling die in 2020 werd uitgebracht, telde het 2.272 kerken en 113.000 leden. (dat is gemiddeld 50 leden per kerk)
Er zijn kleine huisgemeenten en een aantal grote kerken.
Tegenwoordig omvat de Unie 3 seminaries , 2 universiteiten en 15 bijbelcolleges.
De Unie houdt zich bezig met uitgeverijen en heeft een uitgebreid massamedianetwerk.

The House of Gospel in Vinnytsia werd in 1996 geopend en is een van de grootste baptistenkerken in Oekraïne.

Vinnytsja is een stad en gemeente in de Oekraïense oblast Vinnytsja, in Oekraïne, die 200 kilometer ten zuidwesten van Kiev gelegen is. Het is de hoofdstad van de oblast Vinnytsja en van het gebied rondom de stad, Rayon Vinnytsja, hoewel de stad er zelf geen onderdeel van is. De stad heeft 372.500 inwoners.

Purimfeest 14 en 15 Adar. za. 12 maart 2022
Poerim is één van de Joodse feesten die niet door God Zelf wordt ingesteld in de Bijbel. Het is in het Jodendom ontstaan als reactie op de wonderlijke geschiedenis zoals beschreven in het Bijbelboek Esther. Poerim wordt dit jaar gevierd van woensdagavond 16 maart tot donderdagavond 17 maart.

Greetje Hofman-Holstein exposeert schilderijen
in Emmer-Compascuum. za. 12 maart 2022

Samen met cursisten van kunstenaar Edith Stoel exposeert Greetje Hofman-Holstein haar schilderijen in galerie Beeldbrengers in Emmer-Compascuum. Op zaterdag 12 maart vindt de opening plaats. De galerij aan het Oosterdiep Westzijde 7a is op zaterdag en zondag geopend van10.00 tot 16.00 uur.

Wateroverlast in Nieuw-Balinge. ma. 21 februari 2022
De stormweek begon woensdag met storm Dudley, gevolgd door Eunice en Franklyn. Daardoor zijn er recordhoeveelheden water gevallen in Drenthe en ook in Nieuw-Balinge. Hilbrand en Caroline kunnen er van mee praten. Hun onderkomen is slechts per boot of heli bereikbaar.

Een wonderlijke ontmoeting in Zeeland. maandag 21 februari 2022
Jans en Liesbeth zijn met Daan en Joke en de kinderen voor een vakantie naar Zeeland.
Jan en Edith en kinderen zijn ook naar Zeeland voor een vakantie.
Hoewel ze naar verschillende adressen gaan en ook niet van elkaar weten hoe laat en waarlangs de reis zal gaan ontmoeten ze elkaar in Mc.Donalds in Goes.

Wim en Janneke in Abu Dhabi. 7 februari 2022
Abu Dhabi (ook wel Aboe Dhabi) is de hoofdstad van het emiraat Abu Dhabi en van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). De vereniging omvat zeven emiraten, namelijk Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Qaywayn, Ras al-Khaimah en Fujairah. Abu Dhabi is verreweg het grootst in oppervlakte en bezit ook verreweg de meeste olie. Abu Dhabi ligt aan de Perzische Golf. Abu Dhabi International Airport is de luchthaven van de stad.

Van 1 oktober 2021 t/m 31 maart 2022 vindt de 35ste wereldtentoonstelling plaats in Dubai. Het is de eerste wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten en verplaatst van 2020 naar 2021 in verband met de COVID-19 pandemie. Onder het thema 'Connecting minds, creating the future' presenteren 170 deelnemende landen ideeën, innovaties en technologieën. Deltares is een van de deelnemende partners in de nexus water, energie en voedsel.

Jannes Hofman: zonnepanelen in Beijum. 2 februari 2022
Tientallen bewoners van de Framaheerd in de stadswijk Beijum willen graag hun energiekosten naar beneden brengen met zonnepanelen. Er is alleen één complicerende factor: er staan hoge bomen voor hun woning en dus hebben zonnepanelen geen zin.
Jannes Hofman woont al sinds begin jaren '80 in Beijum.
Hij heeft zijn woning in de loop der jaren energiezuiniger gemaakt. Zijn energieverbruik heeft hij al die tijd nauwgezet bijgehouden en het verbruik van gas en elektriciteit toont een dalende lijn. Zelf heeft hij wel zonnepanelen op zijn huis, maar voor veel buren is dat niet mogelijk.
De Stadjers hebben contact gezocht met wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) die verantwoordelijk is voor de energietransitie. Dat gesprek stemt Hofman nog niet tevreden. In een brief laat de stadsbestuurder weten dat het beleid niet tegen het licht wordt gehouden.
Hofman en zijn buren hebben nu hun hoop gericht op de gemeenteraad. Het CDA heeft al laten weten vragen te stellen over de kwestie tijdens het wekelijkse vragenuur.

Egbert met familie in Oostenrijk. 29 januari 2022
Ze verblijven in Nauders (Reto-Romaans: Danuder). Nauders is een gemeente in het district Landeck in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Het dorp ligt centraal in een groot skigebied en ligt op een hoogte van 1394m, heeft 1516 inwoners (1 april 2009) en meer dan 4200 gastbedden. De inwoners leven voornamelijk van landbouw en toerisme.

Sneeuw in Jeruzalem do. 27 januari 2022
(er viel tot 25 cm. sneeuw)


De intelligente-eenheid van IDF.  za 29 jan. 2022
De acroniem 'IDF' (Israël Defense Forces) wordt vaak als een synoniem voor het woord 'leger' gebruikt.
In 1988 werd Israël het achtste land ter wereld - en is nu een van slechts 13 landen - dat op eigen kracht een satelliet in een baan om de aarde kan brengen. Dit werd verwezenlijkt met een door Israël ontwikkelde Shavit draagraket die werd gelanceerd vanaf de Palmachim Airbase. Deze Israëlische luchtmachtbasis bevindt zich aan kust van de Middellandse Zee in de buurt van de steden Rishon LeZion en Yavne. Naast luchtmachtbasis is de Palmachim Airbase ook de thuisbasis van de Shavit raketprogramma waarmee Israël al verschillende spionagesatellieten in de ruimte bracht. Door de slechte relaties met de buurlanden is Israël verplicht zijn Shavit raketten te lanceren richting Middellandse Zee in Westelijke richting zodat brokstukken en rakettrappen in zee vallen en niet in buurlanden als Syrië, Irak of Iran.

Het lanceercomplex voor de Shavit raketten bevindt zich ten zuiden van de luchtmachtbasis. Tot 2021 werden vanaf deze locatie al twaalf Shavit raketten gelanceerd. Naast het lanceren van Shavit raketten die geheime satellieten moeten lanceren, wordt de Palmachim Airbase ook gebruikt voor het testen en lanceren van militaire Jericho lange afstandsraketten.
De laatste satelliet, de Ofek 16, werd in juli 2020 gelanceerd.
De Ofek 16 wordt gebruikt om de bedreigingen waarmee Israël wordt geconfronteerd te monitoren. De Ofek 16 draagt de elektro-optische camera met hoge resolutie van Elbit die 15 vierkante kilometer kan fotograferen. Bij elke opname met een resolutie van 50 cm. vanaf een hoogte van 600 km. De satellieten, zoals Ofek 16, zenden beelden uit, o.a. over locaties in Syrië waarvan bekend is dat daar Iraanse troepen opereren.

Jesaja 9:6 Want een Kind is ons geboren.   25 dec. 2021
Nu wil ik alleen nog maar blij zijn,
omdat ik het kind heb gevonden.
Want Gij haalt een streep door mijn zonden:
Gij doet of ze niet meer van mij zijn.

Nu wil ik alleen nog maar klein zijn,
nu ik voor Uw grootheid mocht knielen.
Bestraal met Uw licht onze zielen
totdat ze genezen en rein zijn.


Nu wil ik alleen nog maar stil zijn,
aanbidden Uw eind'loos erbarmen.
Als Gij, Heer, ons hart wil verwarmen
zal d'aarde niet langer zo kil zijn.

Nu kan ik alleen nog maar blij zijn
en zingen met nieuwe gezangen:
Geen duisternis houdt mij gevangen,
ik mag tot in eeuwigheid vrij zijn!

Nel Benschop (1918-2005)

Kerst- en nieuwjaarsgroet Henk & Miny


Luka Hofman gediplomeerd!
   dinsdag 30 nov. 2021


Luka heeft z'n diploma aan de hogere hotelschool gehaald. Hij kan - als hij dat zou willlen - aan de slag als hotelmanager, eventmanager, food & beverage manager, marketing- of communicatiemanager. Hij kan natuurlijk ook zijn eigen onderneming starten.

Misschien

>> HOTEL du HOFMANCLAN <<

Chanoeka    zondag 28 nov. 2021
Van zondagavond 28 november t/m maandag 6 december 2021 ofwel 25 Kislev - 2 Tevet wordt het chanoeka-feest gevierd.
Met het feest vieren de Joden de herinwijding van de Tweede Tempel in 164 v. Chr. door Judas Makkabeüs. De priesters merkten dat er geen oliekruiken meer waren. Men vond echter nog een klein kruikje, met de juiste verzegeling door de kohen gadol (de hogepriester), met daarin nog net genoeg olie om de menora één dag te laten branden. De menora werd aangestoken waarna de priesters op zoek moesten naar meer ritueel gezuiverde olijfolie om de menora te laten branden, maar konden die niet vinden. De volgende dag was het kruikje echter opeens weer vol. De dag daarna gebeurde hetzelfde en zo ging het acht dagen lang. Op miraculeuze wijze was de kleine hoeveelheid olie uit het gevonden kruikje dus voldoende voor acht dagen, de tijd die nodig was om nieuwe olie te persen en te zuiveren.

Amber Zijlstra gedoopt.    zondag 28 nov. 2021
Op zondag 28 november 2021 is Amber Zijlstra gedoopt in de Baptisten gemeente te Nieuw Buinen.

Familie foto jubileum Jannes & Liesbeth.
(ze staan op het balkon van het hotel)

Jelte Cornelis Scheper geboren!
Niels en Marijke
zijn de trotse ouders.
Janneke en Annie zijn de overoma's.

Op 25 november is

Jelte Cornelis Scheper

geboren.

Amazing grace uit 50 landen met COVID.
Hilbrand Klaas Boelens geboren!
Wim en Jacolien Boelens
hebben hun tweede zoon mogen verwelkomen,
broertje van Mik die in 2018 op de 2e kerstdag werd geboren.

Op 3 november is

Hilbrand Klaas Boelens
geboren

met de roepnaam Stan.

MEER DAN WOORDEN 30 oktober 2021

MEER DAN WOORDEN 30 oktober 2021

zaterdag 30 oktober 2021

Jubileumfeest Jannes & Liesbeth za. 23 okt. 2021

Deel souvernirs Nieuw Guinea van Luuk naar Museum. ma. 13 sept. 2021
Geke en Charles hebben een doos vol spullen, dia's, foto's, tamtam, schelpen enz. naar Apeldoorn gebracht voor het opzetten van een museumpje. Meneer Kaisiepo belde Luuk vorig jaar voor souvenirs van Nieuw-Guinea en vroeg of Luuk iets wilde afstaan voor zijn op te zetten museum. Kaisiepo is afkomstig van Manokwari. Hij had president kunnen zijn van Papoea-West Guinea, met een paleis en badend in grote weelde. Maar Bernhard Th. W. Kaisiepo (75) woont heel gewoon in Apeldoorn en werkte als ober, chauffeur en bankemployee. Op papier is hij schatrijk. Maar Indonesië houdt zijn vaderland bezet. Inclusief het bezit van zijn eigen Kaisiepo-clan.
Sabbatsjaar van 7 september 2021 - 26 september 2022. ma. 6 september 2021
Het sabbatsjaar of sabbatjaar is het zevende of rustjaar bij de Israëlieten, het jaar dat de landerijen volgens de wet van Mozes braak moeten liggen en geen schulden geïnd mogen worden. Zie Exodus 23 : 11; Leviticus 25: 1-7; Deuteronomium 15: 1-9; 31 : 10. De Bijbel leert ons dat de wet een voorafschaduwing toont van al het goede dat nog komen moet en daarvan niet de gestalte zelf laat zien. (NBV Hebreeën 10:1) Het sabbatsjaar en het jubeljaar zijn beide heenwijzingen, zij het in verschillend opzicht, naar het toekomstige vrederijk van de Here Jezus, Die de Christus is, dat, naar veler verwachting, in het zevende millennium na de scheppingsweek zal vallen. Het verschil tussen beide voorafschaduwingen van het vrederijk is dat het sabbatsjaar vooruitziet op de rust (vgl. Hebreeën 4:9) en het jubeljaar op het herstel (Handelingen 3:21) en de vrijheid (Romeinen 8:21) die zullen komen.

Reinder van der Zwaag en Marije Koster gaan op 3 september trouwen. ma. 12 juli 2021

Toekomstig adres :
Werfstraat 39
9503BS Stadskanaal.

Giel en Eline gaan trouwen. vri. 18 juni 2021


vrijdag 25 juni 2021
ons adres:
Schoutenlaan 18
9502 CZ Stadskanaal

Jacoline Supheert heeft eigen website. do. 17 juni 2021

naar link ⇒ studio-rooz.nl
Jacoline Supheert heeft eigen website!
Jacoline Supheert heeft eigen website met bijbehorende webwinkel.
Ze biedt de volgende producten:
 • lijntekening
 • portrettekening
 • huisdieren
 • 2 kaartsetjes
 • geboortekaart ontwerpen
 • trouwkaart ontwerpen
 • logo's maken
Ze schrijft : "Neem gerust contact met me op voor de mogelijkheden!"
mail : Jacoline Supheert

Inderdaad: wat een rijkdom! za. 12 juni 2021
Alvast een voorschot op de toekomst! di. 8 juni 2021
Jans (Bzn) 57 jaar, Erik 50 jaar. zo. 23 mei 2021
Zondag 23 mei, 1e Pinksterdag.

Jans Hofman speelt, zoals meestal op de zondag, in het combo van de Baptisten gemeente te Stadskanaal-Zuid. Ook op deze 1e Pinksterdag. Voor Jans een bijzondere dag, want het is ook zijn 57e verjaardag!


Erik Hofman is op deze dag eveneens jarig.

Erik is nu 50 jaar, en heeft dus Abraham gezien. Abraham zien is toch ook een bijzondere belevenis. Reden om dankbaar te zijn, als we terug denken aan maart 2020 waar Erik vanwege een ernstige bloedvergiftiging (sepsis), veroorzaakt door een pneumokok bacterie, met spoed werd opgenomen in het ziekenhuis, afdeling IC.

Poldertuin 10 mei 2021, zonder woorden ma. 10 mei 2021

Achterkleinkind zingt in combo z0. 9 mei 2021
Achterkleinkind zingt in combo Baptisten gemeente Stadkanaal

Nora Rozema (links op de foto),
dochter van Daan en Joke, kleinkind van Jans en Liesbeth en achterkleindkind van Bouke en Jaco zingt op zondag 9 mei, op moederdag dus, in het combo van de Baptisten gemeente te Stadskanaal-zuid.

De 7 Noachidische wetten za. 1 mei 2021
Is de Torah van Mozes een waarheid voor de hele mensheid, of het nu Joods is of niet? De Torah (zoals uitgelegd in de Talmud -Sanhedrin 58b) presenteert zeven mitswot voor niet-Joden om in acht te nemen. Deze zeven wetten zijn de pilaren van de menselijke beschaving en worden de "zeven wetten van Noach" genoemd, aangezien alle mensen afstammen van Noach.
De zeven wetten zijn:
 1. Avoda Zara:
  het verbod van afgodendienst, aanbid geen valse goden.
 2. Birkat HaSjeem:
  het verbod van G'dslastering, vervloek God niet.
 3. Sjefichoet Damiem:
  het verbod van moord, moord niet.
 4. Arajot:
  het verbod van bloedschande, wees niet seksueel immoreel.
 5. Gezel:
  het verbod van diefstal, steel niet.
 6. Ever Min Hachai:
  het verbod een lidmaat van een levend dier af te snijden, eet geen ledemaat die is verwijderd van een levend dier.
 7. Diniem:
  het gebod van rechtsspraak. Zet rechtbanken op en breng overtreders voor de rechter.
Maimonides legt uit dat ieder mens die getrouw deze wetten naleeft, een gepaste plaats in de hemel verdient.

Toen koning Salomo de heilige tempel in Jeruzalem bouwde, vroeg hij God ook specifiek om gehoor te geven aan het gebed van niet-joden die naar de tempel komen (1 Koningen 8: 41-43). De profeet Jesaja zegt: "Want Mijn huis zal een huis van gebed genoemd worden voor alle volken." (Jesaja 56:7) De dienst in de Heilige Tempel tijdens de week van Soekot omvatte in totaal 70 stierenoffers, wat overeenkomt met elk van de 70 naties van de wereld. (In Genesis 10 lezen we hoe zeventig volken van de wereld van de drie zonen van Noach afstammen).

Volgens de Here Jezus:
Mattheüs 22:36-46
Hij (een wetgeleerde) zei: 'Meester, wat is de belangrijkste regel in de wet?' Hij hoopte dat Jezus iets verkeerds zou zeggen. Jezus antwoordde: 'De eerste en belangrijkste regel is deze: "De Heer is je God. Je moet van hem houden met je hele hart, met je hele ziel, en met je hele verstand." Maar de tweede regel is net zo belangrijk: "Van de mensen om je heen moet je evenveel houden als van jezelf." Die twee regels zijn de basis van de wet en van de andere heilige boeken.'

Jezus zei tegen de groep farizeeën: 'Ik heb voor jullie een vraag over de messias. Van wie is hij een zoon?' De farizeeën antwoordden: 'De messias is de zoon van David.' Jezus zei tegen hen: 'Maar David zelf noemde hem Heer. Want dit zijn Davids woorden, die de heilige Geest hem liet zeggen: "God zei tegen mijn Heer: Kom naast mij zitten, aan de rechterkant. Ik zal je vijanden diep voor jou laten buigen." David noemde de messias dus zijn Heer. Hoe kan de messias dan tegelijk Davids zoon zijn?'

Niemand van de farizeeën kon daar een antwoord op geven. Vanaf dat moment durfde niemand meer een vraag aan Jezus te stellen.
Weet jij het antwoord? Wie is Jezus?

Portugal opent 's werelds langste hangende loopbrug za. 1 mei 2021
In Portugal is nu de langste wandelhangbrug ter wereld geopend.
De loopbrug is 516 meter lang en hangt 175 meter boven de grond. De brug is alleen voor voetgangers. Er zijn uiteraard langere bruggen te vinden, maar daar gaat ook ander verkeer overheen. Ponte 516 Arouca is echt alleen voor voetgangers. De naam Ponte 516 Arouca verwijst naar de lengte van de wandelhangbrug. Er is 3 jaar aan deze brug gebouwd. Inmiddels is 'ie geopend voor bezoekers. Met de opening van Ponte 516 Arouca is de Charles Kuonen Hängebrücke in Zwitserland, bij Visp richting Zermatt, (494 meter) nu de tweede langste hangbrug voor voetgangers ter wereld.
Waar ligt de Ponte 516 Arouca brug?
De Ponte 516 Arouca hangt 175 meter boven de Paiva-rivier, in Arouca Unesco Global Geopark. Je vindt de brug zo'n 80 kilometer ten zuid-oosten van de stad Porto. De brug heeft een metalen roostervloer zodat je tijdens het wandelen ook kunt zien wat er onder je is. De hangbrug verbindt de helling van de Aguieiras-waterval met de Paiva-loof. Het zijn twee hoogtepunten van het Arouca Geopark.

=

Jom Ha'atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag) Israël vri. 9 april 2021
Zaterdag 17 april 2021 viert Israël Jom Ha'atsmaoet
Op de 5e Ijar viert Israël Jom Ha'atsmaoet (Onafhankelijkheidsdag), dit is de viering van de geboorte van de staat Israël. Op 5 Ijar 5708 (ofwel 14/15 mei 1948) werd de onafhankelijkheidsverklaring van Israël afgekondigd en de staat gesticht. In Israël is dit een nationale feestdag, ook daarbuiten wordt Jom Ha'atsmaoet in joodse kring gevierd. Er worden psalmen gezongen en speciale gebeden gezegd, waarin de hoop wordt uitgesproken op vrede voor Israël en haar bewoners.

Henk Hofman opnieuw iedereen de baas! do. 1 april 2021
De winnaar is : Henk Hofman uit Emmen.
De Drentse Taolquiz 2021 van Dagblad van het Noorden en het Huus van de Taol heeft 210 goede inzendingen opgeleverd. De goede oplossing was een heel toepasselijke: Hol de bienen under 't lief. De quiz daagde zaterdag 6 maart de lezers van Dagblad van het Noorden uit om de kennis van het Drents te testen. Niet iedereen wist de oplossing compleet te krijgen, want pittig was het wel deze keer. Opmerkelijk deze keer is dat lang niet alle inzenders uit Drenthe kwam. Drenten van elders deden graag mee, zo bleek. De winnaar van een groot verrassingspakket is geworden Henk Hofman uit Emmen.

Saphira Marianna geboren za.13 mrt. 2021

Saphira Marianna Patel

Heel klein, maar fijn.
Dochter van Sai en Marianne.
Zus(je) van Rohan Willem.
Wim en Janneke zijn de trotse opa en oma.

Luuk bevorderd tot heerlijkheid. do.11 mrt. 2021
2 Corintiërs 5:1 Want wij weten, dat, indien de aardse tent, waarin wij wonen, wordt afgebroken, wij een gebouw van God hebben, in de hemelen, niet met handen gemaakt, een eeuwig huis.
De afscheidsdienst is dinsdag 10.00 uur. (vanwege corona in familiekring)
Uitvaartcentrum Cereshof
Ceresstraat 4a, 9502 EA Stadskanaal
LEVENSLOOP    Luuk Hofman 1941-2021

Luuk weer thuis. di. 9 mrt. 2021
Luuk is sinds maandagavond weer thuis, maar is nog niet helemaal genezen. Waarschijnlijk heeft hij nog een lange weg te gaan. Maar..... hij krijgt ondersteuning van medicijnen, zuurstof, rolstoel, rollator, Janneke, kinderen, klein kinderen, familie en thuiszorg.
(hoewel hierbij de meest belangrijke nog niet eens is genoemd!)

Luuk van Verpleeghuis De Horst weer terug naar Scheper ziekenhuis. di. 2 mrt. 2021
Luuk is vandaag van Verpleeghuis De Horst weer terug naar het Scheper ziekenhuis. Hij krijgt dexamethason toegediend. Het medicijn dexamethason is effectief als behandeling bij ziekenhuispatiënten met COVID-19 die zuurstof krijgen toegediend of aan de beademing liggen. Dat stelt de CHMP, het geneesmiddelenbeoordelingscomité van het Europese Medicijnagentschap, op basis van de beoordeling van gegevens uit verschillende onderzoeken.

Luuk van Scheper ziekenhuis naar de Horst. za. 27 febr. 2021
Luuk en Janneke
Luuk gaat van het Scheper ziekenhuis naar de Horst vanwege een te kort aan bedden op de corona afdeling. Daar is hij inmiddels en heeft een kamer voor zichzelf. Hij gaat een klein beetje vooruit, is o.a. zelf naar de w.c. gelopen en dat vond de dokter een knappe prestatie. Janneke ligt alleen thuis in quarantaine.
N.B. Ook Patiënten op de revalidatieafdeling van het ziekenhuis Refaja in Stadskanaal zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dinsdag werd het virus vastgesteld op de Kortdurende Intensieve Zorgafdeling, de KIZ. De zieken zijn overgeplaatst naar de speciale corona-afdeling in De Horst in Emmen. Inmiddels zijn ongeveer dertig van de 44 bedden op de speciale corona-afdeling in De Horst bezet.

Ro is genezen verklaard van corona.. do. 25 febr. 2021
Update situatie Ro.
Mama is inmiddels genezen verklaard en met haar de meeste andere bewoners. Vanaf komend weekend mogen we weer op bezoek of ma halen voor een bezoekje bij ons thuis. Ze kijkt er erg naar uit. Wel hebben we het gevoel dat ze sneller achteruit is gegaan. Ze geeft veel aan dat ze naar huis gebracht wil worden en ze bedoelt dan Weerdinge. Na een praatje aan de telefoon geeft ze aan er maar op te vertrouwen dat ze een slaapplek heeft voor de nacht. Ik leg het haar dan nog een paar keer uit en uiteindelijk vindt ze het goed zo. We zijn dankbaar dat ze niet heel erg ziek is geweest al was ze zeker niet fit en is ze echt wel ziek geweest maar is ze gelukkig steeds onder de mensen gebleven en niet steedsop bed komen te liggen. Wel was ze depressief onder het hele gebeuren, ook omdat ze steeds vergeet dat zoiets als Corona bestaat. Ook bijna alle medewerkers zijn inmiddels weer aan de slag. We zijn blij dat ze weer terug kunnen naar normaal en het weer vertrouwd gaat aanvoelen. Dankzij de geweldige lieve zorg van de medewerkers weten we dat ma goed verzorgd wordt en dat er tijd voor haar vrijgemaakt wordt om haar gerust te stellen en er voor haar te zijn.
Lieve groetjes, ook namens Teska en Anja,
Jannie en Hilko

Luuk opnieuw in Scheper ziekenhuis Emmen. wo. 24 febr. 2021
Luuk is positief getest op corona.
De huisarts zei dat hij weer opgenomen moest worden. Dat is inmidddels dan ook gebeurd. Janneke moet nu zelf ook in quarantaine (zal niet mee vallen) Ze voelt zich grieperig worden, hoofdpijn, hoesten en koud. Dus op tijd naar bed. Luuk ligt op Covid afdeling, 1e verdieping, kamer 138.

Poerimfeest.
Poerim 2021 is van donderdagavond 25 februari tot vrijdagavond 26 februari.
Poerim is een uitbundig en vrolijk voorjaarsfeest dat wel iets wegheeft van het katholieke carnavalsfeest. Iedereen komt verkleed naar de synagoge: sommigen als koningin Ester, anderen als oom Mordechai, of hoe ze ook maar willen komen. Die avond wordt in de synagoge de boekrol met het verhaal van Ester voorgelezen. Steeds als de kinderen de naam horen van de boosaardige Haman die het Joodse volk wil uitroeien, beginnen ze te gillen en te fluiten. Ze maken zoveel mogelijk lawaai met ratels, zodat zijn naam niet meer te horen is.
Het woord 'poer' komt uit de Oudperzische taal en betekent 'lot'. Daarom wordt Poerim ook wel Lotenfeest genoemd. Haman bepaalde - naar Perzisch gebruik - met een lot op welke dag de massamoord moest plaatsvinden. Op het Poerimfeest herdenken de joden dat hun lot een wending nam: de dag die hun ondergang zou worden, veranderde in een feest.

200e Hofmanclanner geboren! wo. 17 febr. 2021
MATTIAS BOELHOUWERS

Mattias
"gave van JHWH"
"geschenk van God".

Mattias Boelhouwers geboren te Groningen.
Maandag 17 februari is om 07.13 uur
Mattias Boelhouwers
geboren (3500 gram) in het Martini ziekenhuis Groningen.
Pieter en Rachel zijn de trotse vader en moeder.
Jan en Wi-ja de trotse opa en oma. (5e kleinkind)
Bouke en Jaco de trotse overopa en overoma.


Zijn levensgeschiedenis lees je hier.

UPDATE : Luuk opnieuw in Scheper ziekenhuis Emmen. ma. 15 febr. 2021
Dag familie,
Luuk was de laatste tijd weer erg kortademig en het zuurstofgehalte bleef veel te laag. Vanmiddag is de huisarts geweest en constateerde dat er iets gedaan moest worden. Luuk wilde het liefst naar het ziekenhuis om aan de zuurstof te gaan. We konden ons melden bij de spoedeisende hulp. Geke is ook meegeweest en is in de auto blijven wachten van 14.45u. tot 18.30 uur. Luuk onderzocht op corona (negatief), hartfilmpje, bloedonderzoek, longfoto.... Het was er enorm druk, zei de zuster, vandaar dat we zo lang moesten wachten. Vanavond zal ik even bellen. Luuk lag nog niet op de kamer. Hij ligt in Ziekenhuislocatie Scheper op de 4e verdieping acute zorg.
Blijkt bij een bezoek aan de Spoedeisende hulp of de polikliniek dat meteen moet worden opgenomen, dan komt men terecht op de Acute Opname Afdeling (AOA). Op de Acute Opname Afdeling worden 24 uur per dag en 7 dagen per week patiënten opgenomen met uiteenlopende klachten die bij verschillende specialismen horen. De Acute Opname Afdeling bevindt zich op de 4e verdieping van ziekenhuislocatie Scheper in Emmen (afdeling Oost 4).
Boermarkeweg 60
7824 AA Emmen
Lieve groet,
Janneke.
Luuk is vrijdag de 19e februari weer thuis gekomen.

Reden tot dankbaarheid! z0. 14 febr. 2021

Update Ro heeft corona. di. 9 febr. 2021
Beste familie,
Ik zag een bericht van ma op de Hofmanclan vandaar even een update.
Ma heeft inderdaad corona. Op de kamer blijven was alleen het advies voor de mensen die niet besmet waren, en geen moeten maar wel een proberen. Anderhalve week geleden waren 15 van de 21 bewoners besmet en 7 verzorgers, Nu zijn er 13 verzorgers besmet en 20 bewoners. De eerste verzorger is inmiddels genezen en weer aan het werk. Ze hebben ma wel verteld dat het beter was op haar kamer te blijven maar dat vergat ma binnen een paar tellen waardoor ze overal liep. Wij hebben toen aangegeven daar niet al te moeilijk over te doen en haar maar gewoon haar gang te laten gaan. Toen ma afgelopen dinsdag positief was was dat geen verrassing. Ma klaarde helemaal op omdat ze weer gewoon aan de sjouw kon door het huis en weer samen met de andere bewoners kon eten en in de woonkamer kon zijn. Ze had eerst milde klachten maar voelt zich nu toch echt niet goed. Gisteren is de huisarts geweest die een kuur heeft voorgeschreven. Ondanks alles eet ze goed en zit ze graag bij de andere bewoners. Ze wordt ontzettend goed verzorgd waar wij enorm dankbaar voor zijn. We worden de hele dag op de hoogte gehouden door de rapportage van de medewerkers, dit zijn hele kleine noties waardoor wij toch weten hoe het met haar gaat. Is er meer aan de hand zoals gisteren het bezoek van de huisarts dan worden we gebeld. Mochten we dat willen dan mogen we altijd op bezoek in beschermende kleding maar zolang het zo blijft als het nu is lijkt ons dat niet verstandig en voor ma niet echt nodig. Ze is daar thuis en op haar gemak. We bellen haar regelmatig. Ook bij de overige bewoners zijn de klachten niet heel ernstig en zien ze heel langzaam een kleine verbetering. Omdat ma iets later besmet was duurt het nog iets langer voor we bij haar verbetering gaan zien maar tot nu toe tellen ze bij het Rietveld en tellen wij onze zegeningen.
Hartelijke groet ook namens Teska en Anja,
Jannie
Henk en Miny ook Corona. ma. 8 febr. 2021
Henk en Miny zijn getest, uitslag positief.
We wisten wel dat beide positief zijn en positief klinkt positief maar is dus niet altijd positief.
1. Blijf thuis, ontvang geen bezoek - huisgenoten blijven ook thuis
 • U mag niet naar buiten, naar school, de winkel of naar het werk.
 • U mag in uw tuin of op uw balkon zitten.
 • Er mag niemand bij u op bezoek komen, behalve voor medische zaken (bijvoorbeeld huisarts, GGD).
 • Alleen de mensen die bij u wonen, mogen samen met u in huis zijn.
2. Hoe ga ik met de mensen om die bij mij in huis wonen?
 • Blijf zoveel mogelijk in uw eigen kamer. Daar slaapt u ook en u slaapt alleen.
 • De andere mensen in huis komen zo weinig mogelijk in uw kamer.
 • U heeft zo weinig mogelijk contact met de mensen in huis en u blijft op 1,5 meter afstand van elkaar. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks.
 • Gebruik uw eigen aparte bestek, borden, bekers en glazen.
 • Gebruik uw eigen tandenborstel.
 • Gebruik uw eigen aparte handdoeken.
 • Als er meerdere badkamers en toiletten in het huis zijn, gebruik dan een ander toilet en een andere badkamer dan uw huisgenoten. Heeft u 1 toilet en 1 badkamer in huis die u deelt met uw huisgenoten? Zorg dan dat toilet en badkamer elke dag worden schoongemaakt. Zorg als het kan voor frisse lucht in deze ruimtes, door het raam 30 minuten open te zetten.

Ro in het Rietveldhuis (Emmen) heeft Corona za. 6 febr.. 2021
Ook het Rietveldhuis in Emmen is in de greep van Corona
Bijna iedereen in het Rietveldhuis heeft inmidels Corona, dus Ro ook. De meeste mensen hebben griepachtige klachten. Om de mensen op hun kamer te houden is niet zo eenvoudig. Gisteren (ma. 8 febr.) is de huisarts geweest die een kuur heeft voorgeschreven. Ondanks alles eet ze goed en zit ze graag bij de andere bewoners. Ze is daar thuis en op haar gemak.

Otto en Tjitske hebben Corona vr. 5 febr.. 2021
Otto en Tjitske in de greep van Corona
Ze hebben lichte tot matige symptomen, zoals vermoeidheid e.d.
Gelukkig hebben ze hulp van gekwalificeerde medewerkers die hen in deze moeilijke periode bijstand verlenen.
Henk en Miny zijn vanwege de contacten in quarantaine en worden morgen (za. 6 febr.) getest.

Jan en Teska van der Werf winnen prijs. zo. 31 jan. 2021
Jan en Teska van der Werf winnen kerstversieringprijs.
Jan en Teska van der Werf gaan binnenkort voor 100 euro boodschappen doen
in de supermarkt van Poiesz Musselkanaal.
En ze hoeven niet af te rekenen bij de kassa.
Ze hebben de tweede prijs gewonnen
van de verkiezing 'de mooiste kerstversiering'.

Donald Trump een Sycofant? zo. 10 jan. 2021
Donald Trump een sycofant.
Volgens Nicholas Kristof, sinds 2001 columnist voor de New York Times, is Donald Trump een sycofant. Een Sycofant (Oudgrieks: Sykophántês) was in het oude Griekenland, en met name in het oude Athene, de (eerder spottende) benaming voor een persoon die het recht van iedere Atheense burger om een medeburger aan te klagen misbruikte om zichzelf te verrijken of om persoonlijke of politieke tegenstanders onschadelijk te maken. Dus een vleier, kruiper, of pluimstrijker. Iemand die een ander aanklaagt om er zelf beter van te worden. Een sycofant betekende rond 1824 een beroepsverklikker. In het latijn spreekt men van sycophanta, d.w.z. gemene bedrieger, later vooral iemand die valse aanklachten doet. Oordeel zelf! Heeft Kristof een punt?

Ze waren nog lekkerder dan vorig jaar! wo. 31 dec. 2020
=
Henk & Miny en de jaarlijkse spekkedikken.
Taditie getrouw hebben Henk & Miny ook dit jaar weer spekkedikken gebakken. En het resultaat mag er weer zijn. Nog lekkerder dan vorig jaar, zo is te horen bij Wim & Janneke, Otto & Tjik, Bouke & Jaco en vele anderen. Zelfs Egbert kwam op de fiets vanuit het mooie en betoverende 2e Exloërmond nog langs om de heerlijke koek te eten.
En het recept? Dat is het geheim van de bakker.
Henk & Miny bedankt!
(alleen koekoek bakt ze bruiner)

Knoalster diamant. za. 26 dec. 2020
=
Knoalster diamant. (uit Kanaalstreek 23dec.2020)
De grote villa voor in Drouwenermond is gebouwd door Herman Albertus Somer. Hiervoor werd in 1905 door zijn toekomstige echtgenote een steen gemetseld naast de voordeur. De villa uit de Jugendstil periode met grote serre heeft op de eerste verdieping vijf slaapkamers en daarboven nog een zolder met twee grote ruimtes.

In 2019 kochten Jan en Teska van der Werf villa 'De Beuk'. De buitenkant van het gebouw heeft zijn echte elementen behouden en is beschermd Rijksmonument. Samen met hun familieleden is en wordt het pand volledig opgeknapt.

Het 2500 vierkante meter grote terrein is aangepast, kreeg een theetuin en is geschikt voor markten, buurtfeesten en vele andere activiteiten. Met de grote beuk verandert dit monumentale pand langzamerhand in een Knoalster diamant!
(zie ook bij 29 jan. 2020)

Een Heidelberg, de Rolls-Royce onder de drukpersen. w0. 17 dec. 2020
Een Heidelberg, de Rolls-Royce onder de drukpersen.
Deze drukpers uit 1902 vertrouwt moeiteloos de taal van 5000 jaar geleden aan het papier toe.
De pers werd speciaal ontworpen om oude Egyptische inscripties voor wetenschappelijke doeleinden te drukken. Meer dan een eeuw geleden maakten ontwerpers van de duizenden Egyptische hiërogliefen loden 'letters' waarmee regel voor regel oude teksten op papier konden worden gezet. Het apparaat, in het bezit van het Franse Instituut voor Oosterse Archeologie (IFAO) in Caïro, werd de achterliggende tijd grondig gerestaureerd. Na dertig jaar stilstand loopt de machine weer als een zonnetje.
Het is dan ook een Heidelberg, de Rolls-Royce onder de drukpersen.

Kerst en Nieuwjaarsgroet Henk & Miny w0. 17 dec. 2020

Chanoeka feest 2020. ma. 7 dec. 2020
Chanoeka 2020; donderdagavond 10 december tot vrijdagavond 18 december
Het Hebreeuwse woord Chanoeka betekent 'inwijding'. Met het feest wordt de herinwijding van de Tweede Tempel in 164 v. Chr. door Judas Makkabeüs gevierd. (De Makkabeeën waren een Joodse priesterfamilie die vanaf 167 v.Chr. de Makkabese opstand leidde tegen het Seleucidische Rijk) Het feest staat ook wel bekend als 'het feest van de lichtjes. In het Nieuwe Testament staat o.a. een verwijzing naar Chanoeka. Joh 10:22-23 Toen kwam het Vernieuwingsfeest te Jeruzalem; het was winter. En Jezus wandelde in de tempel, in de zuilengang van Salomo.
Hij is het licht der wereld!

Douwe & Thea verhuisd! di. 1 dec. 2020
Douwe, Thea, Jeffrey & Minke zijn verhuisd.
Per 1 december wonen ze in Opeinde.
Opeinde (Fries: De Pein) is een dorp in de gemeente Smallingerland (provincie Friesland) en ligt onder de rook van Drachten. Opeinde is ontstaan ergens tussen de 1100-1400, op het einde van een zandrug. In 1484 werd het vermeld als Ypeynde, in 1529 werd het in het Fries vermeld als Opeyn, later die eeuw valt op een kaart te lezen Epein.
De vrijstaande woning (met ruime garage) heeft een mooi gesitueerde tuin en ligt aan open vaarwater en heeft een eigen insteekhaven. De traditioneel gebouwde woning is gelegen op een perceel van 694 m2. Energie label A.
Adres :
Teijeblauwsingel 9
9218 RT Opeinde

Luuk (weer) opgenomen in Scheper ziekenhuis. di. 17 nov. 2020
Luuk in Scheper ziekenhuis.
Luuk is dinsdag 17 november opgenomen in Scheper ziekenhuis. Was laatste weken erg kortademig. Hij heeft geen corona. Wel heeft hij weer vocht achter de longen en krijgt zuurstof. (Inmiddels hebben ze 3 liter vocht weggehaald) Dat zal waarschijnlijk enige geven.
Volgens de scan zijn de longen schoon.
Zondag 22 november mocht hij naar huis.
misschien beurt een muziekje op!

Raphaël Boelhouwers geboren! zo. 15 nov. 2020

Raphaël
Raphaël Boelhouwers geboren te Scheemda.
Zondag 15 november is om 12.47 uur
Raphaël Boelhouwers
geboren (3700 gram) in het Ommelander ziekenhuis Scheemda,
maar kon dezelfde middag naar huis.
Andries en Kimberley zijn de trotse vader en moeder.
Yara Louise en Cèlia Amira de trotse zussen.
Jan en Wi-ja de trotse opa en oma. (4e kleinkind)
Bouke en Jaco de trotse overopa en overoma.
(7e achterkleinkind)

Ommelander Ziekenhuis Scheemda

Welke vogels ken jij?

r..

rode k..
specht
s..
appelvink
appelv..

k..

boerenz..
boomklever
boomk..

bosu..

s..

vl..

huism..
vink
v..

houtd..

m..

winterk..

l..

Henk vult coronatijd met het in kaart brengen van de fietstochten van de afgelopen zomer.
1 april 2020 (geen aprilmop) elektrische fietsen aangeschaft.
Op 1 april jl. (geen aprilmop) hebben Miny en ik ons een elektrische fiets aangeschaft.
Na veel wikken en wegen hebben wij gekozen voor het merk Cannondale. Wellicht is het merk bij jullie niet zo bekend, maar menig Tour-de-France deelnemer won de ronde op een Cannondale. Niet dat wij van plan zijn deel te zullen nemen aan de Tour-de-France (de leeftijd speelt ons inmiddels parten) maar deze uiterst lichtgewicht fiets sprak ons buitengewoon aan. Dit vehikel is bijvoorbeeld lichter dan onze oude 'gewone' velo, de RIH (Rijwiel Industrie Holland) waar wij vele kilometers op hebben gefietst en menigmaal hierop naar Amersfoort zijn gepeddeld.
Eerst de familie.
Zoals jullie nog wel weten was april een bijzondere warme en mooie maand. Wij besloten onze zus en broers op de fiets te bezoeken en zodoende ook de nieuwe aanwinst even te showen.
 • Allereerst bezochten wij Egbert. Afstand 18.7 km. Via het prachtig veenkoloniaal dorp Valthermond fietsten wij door Exloërkijl: geboortedorp van ons beiden. Ik herinner mij onze luxe 2-onder-1-kapwoning nog heel goed. De achter- en voorkamer, ruime hal en 2 mooie bedsteden in de vrij grote voorkamer. Boven hadden wij de beschikking over 1 zeer grote slaapkamer waar met enige precisie een 3-tal ledikanten geplaatst konden worden. Ook herinner ik mij de grote slaapkamerramen. Als je daar voor stond keek je gemakkelijk de straat af, het kerkhof voorbij, richting Valthermond. Toen Miny en ik hier enkele minuten stil stonden te genieten van het verleden viel het mij op dat de slaapkamerramen toch niet zo groot waren en ook het huis leek mij kleiner dan die ik mij als kind en tiener herinnerde. De woning van Miny - enkele kilometers verderop - leek mij een stuk luxer. Maar daar heb je als kind gelukkig geen weet van.
  Egbert trakteerde ons op een heerlijk kopje thee, met een biscuit. Wat opviel was dat de beide armen van Eb onder de blauwe plekken (ecchymose) zaten. Hij had zojuist de tuin opgeruimd en misschien wel wat al te risicovol aan het snoeien geweest. Maar tja, wij (zwager en broers) hebben nu eenmaal het karakter van aanpakken en opruimen en dan is soms een ongelukje niet te vermijden. De terugweg ging via de Boermastreek. Ook aan dit dorp bewaar ik leuke herinneringen.
 • De afstand tot mijn zus Tjitske bedraagt exact 665 meter. Otto (86!) fietst deze afstand 5 keer per week. Dit is zeker te doen op een E-bike.
 • Vervolgens Wim bezocht op de Hietbrink. Afstand 1,3 km. Zij (Wim en Janneke) waren druk aan het klussen, zodat wij geen spelbreker wilden zijn door hen het genot van deze zinvolle bezigheid te onthouden.
 • Op een warme middag op goed geluk naar Nieuw-Buinen gefietst, 30.2 km. Gelukkig was Luuk thuis en werden gastvrij verwelkomd. Ook daar door Janneke liefdevol op een kopje thee of koffie (precies weet ik dit niet meer) getrakteerd met daarbij een royaal uitgevallen plak koek.
 • De afstand tot Bouke bedraagt 2 km. Ook daar koffie gedronken (met wat lekkers) en van Jaco zelf gekweekte tomaten als teerkost voor onderweg meegekregen.
 • Jannes nog niet bezocht. De opleving van het coronavirus gooide roet in het eten. Wel staat Liesbeth erop dat wij daar blijven overnachten. Daar zullen wij dankbaar gebruik van maken. De afstand schat ik ongeveer op zo'n 60 km. En 120 km op één dag is misschien ook wel wat teveel van het goede. We verheugen ons erop deze tocht te zijner tijd te kunnen volbrengen.
Mei maand
Ook de meimaand was een aangename maand om te fietsen. Verschillende keren naar Drouwen gefietst (retour ruim 50 km) maar soms ook via 't Haantje, de Kiel en Westdorp richting Drouwen. En dan bedraagt de afstand een kleine 70 km. Ook in augustus nog op/over het Bargerveen gefietst en daar de bloeiende heide bewonderd.
Een 3-tal prachtige fietstochten.
Met Bouke en Jaco de afgelopen zomer een 3-tal prachtige fietstochten gemaakt. Bijzonder leerzaam en rijk aan cultuur.
 1. Op onze eerste tocht bezochten wij de Emslandkampen. Een gebied even over de grens bij Schoonebeek dat ligt ten noordoosten van Emlichheim. O.a. een veenbrug bezichtigd en een massagraf bezocht van Russische krijgsgevangenen die in het veen slavenwerk moesten verrichten tot de dood er meestal op volgde of als overlevenden vlak voor de bevrijding werden doodgeschoten. In dit massagraf liggen 600 militairen. Bijzonder is ook dat zich in NeuGnadenfeld een kerk van de Hernhutters bevindt (500 leden) en er is daar bovendien een kunstwerk opgebouwd uit duizenden turven, die zeker herinnert aan het grote veengebied in deze omgeving. Onderweg koffie gedronken op een leuk terras in Duitsland en nog een warme gebakken vis gegeten in Klazienaveen.
 2. De tweede tocht op donderdag 30 juli ging via Wesuwe (bij Haren), langs de Ems naar Meppen en via het Bargerveen (beginnende bloeiende heide) terug naar Klazienaveen. Nog juist voor sluitingstijd bij de visboer om daar van een heerlijk gebakken vis te genieten. Misschien was deze tocht iets minder cultuurrijk, maar toch enkele interessante monumenten ontdekt. Ook deze fietstocht werd onderbroken met een kopje koffie op een leuk terras.
  (Aan de weg van Gross Fullen naar Meppen werden 3 grote stenen genaamd "engelenstappen" gevonden. Op een van deze stenen kun je nl. een voetafdruk zien, waarvan wordt gezegd dat het de voetafdruk is van een engel, die, toen het gebied onder water stond, staande op de stenen, een wandelaar de weg door het water naar Fullen wees en hem redde van verdrinking.)
 3. De derde tocht (dinsdag 15 september) ging via Erm, Oosterhesselen, Gees naar Nieuw-Balinge. Daar de woning (boerderij) van Hilbrand en Caroline bewonderd. Jammer was het dat we niemand thuis aantroffen, zodat zij ons niet op koffie (o.i.d.) konden trakteren. Via het Mekelermeer naar Meppen, Aalden, Zweeloo (hier koffie gedronken op een leuk en idyllisch ingericht terras), Kibbelkoele, 't Haantje (bij een agrariër die zijn boerderij had herschapen tot theehuis en zijn erf had omgetoverd met uitnodigende zitjes, een ijsje gegeten, Westenesch naar Emmen (Raadhuisplein) en daar (alweer) ons getrakteerd op een warme gebakken vis. De vishandel resideert daar sinds kort en de kwaliteit van de vis (wij zijn inmiddels fijnproevers) was perfect.
  (Tussen de dorpen Gees en Oosterhesslen ligt de Joodse begraafplaats van Gees aan de Jimmingveensweg waar de Joodse bevolking van Gees in Drenthe voor 1920 werd begraven. In het dorp Gees woonde in de 19e eeuw een kleine Joodse bevolkingsgroep. In 1796 kwam de familie Soosman in Gees. Een jaar later kochten ze een stukje grond net buiten het dorp om een begraafplaats aan te leggen. Niet alleen zij, maar ook andere leden van familie Soosman lagen hier begraven. Vroeger lagen hier drie grafstenen, maar nu nog maar één. Het is de grafsteen van het echtpaar Mozes Simons en Selina Soosman en hun dochter Roosje Simons. Mozes Simons (geboren in 1833 in Ootmarsum en koopman in kleinvee en ook konijnen, kalfjes en jonge geiten, maar ook wel kippen en ganzen) was de eerste Simons in Gees en trouwde met Selina Soosman in 1864. Andere nazaten van de familie Simons-Soosman zijn al in het begin van de 20e eeuw naar het westen van het land getrokken. Wat is er daarna met de hele Joodse familie gebeurd? Het is triest. Ze zijn bijna allemaal omgekomen in de concentratiekampen. Op één dochter na. Jet (Henriëtte) en haar vijf jonge kinderen wisten te ontkomen aan de vernietigingmacht van de nazi's. Ze zijn in 1947 naar Israël geëmigreerd. In september 1954 trouwde Jet (Jehudit) te Tel Aviv met de weduwnaar Shlomo Arie Armon uit Hongarije. In de jaren tachtig is Jet nog twee keer in Nederland geweest, onder meer in Gees en Oosterhesselen. Menachem Philipson-Armon, de jongste zoon van Jet, bezocht in juni 2016 Nederland, samen met zijn vrouw Esther en hun jongste zoon Jacob en diens gezin. Na een bezoek aan Westerbork reisde het gezelschap door naar Gees, waar zij Jets geboortehuis bezochten (de oude lagere school), evenals het jeudenhoessien. Ook brachten ze een bezoek aan het Jodenkerkhof, waar een aantal joodse gebeden werd uitgesproken en een steentje op de grafsteen werd gelegd.)
De herfst.
Op donderdag 22 oktober samen met Miny een herfsttintenfietstocht gemaakt. Via het woonwagenkamp (staan daar nog wel woonwagens?) naar 't Haantje, Kibbelkoele, het fietspad gevolgd naar Wezuperbrug (bevindt zich achter Schoonoord) en vervolgens het Oranjekanaal overgestoken (met gebruikmaking van het bruggetje) richting De Kiel. Daar het bos weer in en over het schapenpark naar Odoorn. Vervolgens naar Valthe en via de Emmer Dennen huiswaarts gekeerd. Tijdens deze fietstocht genoten van de prachtige en kleurrijke bladerenpracht. Prachtige tinten rood, oranje, geel en alles daartussenin, de bodem bezaaid met blad en daartussen een verscheidenheid aan paddenstoelen. Wij werden hier stil van: wat een pracht aan kleuren en het is daarom ook onmogelijk dit onder woorden te brengen, maar wel diep in ons hart gevoeld.
Ik moest hierbij denken aan de woorden van Lied 251 uit onze zangbundel:.....
 • en laat mij door de wereld gaan
  met open ogen, open oren,
  om al uw tekens te verstaan.
  Dan is het aardse leven goed,
  omdat de hemel mij begroet.
Afgelopen zaterdag (7 november) nog 25 km gefietst. Bij 'de Horst' naar beneden richting het open veld (heerlijk in de zon) en via Kanaal A, B en C (Emmer-Compascuum) naar Roswinkel,
Via 'Pottendijk' (open veld) terug naar Emmen. De hele zomer dus erg veel gefietst, ook al vanwege de corona-perikelen. Bijvoorbeeld naar het leuke dorpje Schimmelarij (gemeente Coevorden), het Amsterdamscheveld en via 'De Stille Knip' (Erica) terug naar Emmen.
Jammer is het daarom dat het fietsen binnenkort weer is gebeurd. De winter doet wellicht zijn intrede. Wat dat betreft staan wij er slecht voor: 2 winters en slechts 1 zomer. Het is niet anders.
Samenvattend.
Hopelijk hebben jullie een indruk gekregen hoe wij ondanks het corona-virus deze zomer toch op een leuke en zinvolle manier hebben doorgebracht.
Ten slotte:
een hartelijk groet van MINY en HENK.

P.S. Op de teller staat dat wij intussen een afstand hebben afgelegd van 2.190 km en 400 meter.


Een zondagskind!

Zondagmiddag 18 oktober, om 13.00 uur,
zijn Luuk en Amber verblijd met de geboorte van
Loua Elena
Zowel de grootouders alsook de overgrootouders delen in de blijdschap.

Een zondagskind.

Een trotse oma.

Bij Raimond Geleijnse coronavirus vastgesteld. zo. 18 okt 2020
Omdat een collega positief was getest moest ook Raimond getest worden. De test was positief. Zowel Raimond als Kitty moeten beide in thuisquarantaine

Lilly geboren! ma. 5 okt 2020

Lilly
Maandagavond 5 oktober, om 1800 uur, zijn wij de trotste ouders geworden van ons wondertje
Lilly 💗
Eline is helemaal trots als grote zus.
(klik op fotos voor groter formaat)

Lieve groetjes,
Jaap & Leonie
Floralaan 25, 9521 CR, Nieuw Buinen

de trotse zus

Thank you Lord for your blessings on me!
While the world looks upon me
As I struggle alone
And they say I have nothing
But they are so wrong
In my heart I'm rejoicing
And how I wish they could see
Thank You Lord
For Your blessings on me

For there's a roof up above me
I've a good place to sleep
There's food on my table
And shoes on my feet
You gave me Your love Lord
And a fine family
Thank You Lord
For Your blessings on me.
I know I'm not wealthy
And these clothes, they're not new
I don't have much money
But Lord I have You
And that's all that matters
Though the world may not see
Thank You Lord
For Your blessings on me.

For there's a roof up above me
I've a good place to sleep
There's food on my table
And shoes on my feet
You gave me Your love Lord
And a fine family
Thank You Lord
For Your blessings on me.Bethesda ziekenuis Hoogeveen.
Jan Berends geopereerd aan hernia.
Luuk heeft tijdelijk gezelschap maar het is van korte duur. Jan Berends is in het Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen geopereerd aan een hernia en is inmiddels weer thuis. Bij een herniaoperatie worden de uitpuiling (hernia) en een deel van de tussenwervelschijf (discus) weggenomen. Eventueel worden ook enkele botrandjes weggehaald om meer ruimte voor de zenuw te maken.

Jan Berends in Bethesda ziekenuis Hoogeveen.

Luuk (weer) opgenomen in Scheper ziekenhuis. ma. 28 sept. 2020
Luuk in Scheper ziekenhuis.
Luuk is maandag 28 september opgenomen in Scheper ziekenhuis. Morgen gaan ze kijken wat de behandeling gaat worden.
Dinsdag polsslag nog te hoog en ze gaan katheteriseren. Uit de katheterisatie is gebleken dat er geen bijzondere afwijkingen zijn. Hij is vanaf woensdag 30 september weer thuis.

Corona ingang Scheper ziekenuis Emmen.

Shana Tova Israël vrijdag 18 sept. 2020
Deuteronomium 12:11-12
"Maar het land, waarheen gij trekt om het in bezit te nemen, is een land van bergen en dalen, dat water drinkt van de regen des hemels; een land, waarvoor de HERE, uw God, zorgt; bestendig zijn de ogen van de HERE, uw God, daarop gericht, van het begin des jaars tot het einde."

Rosj Hasjana - Jom Kippoer - Soekot. di. 8 sept. 2020
Leviticus 23: 24-36 en Hebreeën hoofdstuk 9
MAAYAN JAFFE-HOFFMAN (Maayan Jaffe-Hoffman is news editor and head of online content and strategy for The Jerusalem Post.) schrijft op 9 SEPTEMBER in Jerusalem Post dat Israël vanwege het corona-virus de komende feestdagen slechts met grote beperkingen zal kunnen vieren.
Rosj Hasjana 2020 - Joods Nieuwjaar - Het begin van het jaar 5781.
Van vrijdagavond 18 september tot zondagavond 20 september.
ook wel Jom T'roea : de dag van het schallen (van de sjofar).
Jom Kippoer of Grote Verzoendag 2020.
Van zondagavond 27 september tot maandagavond 28 september.
Feest van de verzoening. Het Lam
Soekot (Loofhuttenfeest) 2020.
Van vrijdagavond 2 oktober tot vrijdagavond 9 oktober.
Een week wonen in een hut als herinnering aan het veertig jaar rondtrekken in de woestijn onder de bescherming van God waarbij ze verbleven in tenten of hutten. Deze rondzwerving lag tussen de uittocht uit Egypte die met Pesach wordt gevierd, en de intocht in het Beloofde Land. Daarnaast is Soekot ook een oogstfeest, om te vieren dat de laatste oogst voor de winter is binnengehaald.

Luuk & Janneke gaan verhuizen. zo. 6 sept. 2020
Luuk & Janneke gaan verhuizen.
Luuk en Janneke gaan verhuizen. Hun nieuwe adres wordt DE WANNE 89, 9521 DE, Nieuw Buinen. Het is een appartement op de 1e verdieping. Het is een HOEKAPPARTEMENT met loggia, eigen parkeerplaats en berging in de kelder van het gebouw.
Per 1 oktober krijgen ze de sleutel.

De Wanne 89 te Nieuw Buinen.

Van achter de geraniums een geweldig uitzicht!

Indeling: via de centrale hal kom je bij het appartement, in het appartement stap je binnen via de hal van 11,4 ² met toilet, de woonkamer met half open keuken (in L-opstelling en voorzien van afzuigkap, keramische kookplaat, oven en koel-/vriescombinatie) heeft een oppervlakte van 51 ², vanuit de woonkamer kom je via een schuifpui op het inpandige balkon (loggia) van 11,5 ², er zijn 2 slaapkamers (6,6 ² en 13,9 ²), de badkamer is voorzien van een douchecabine, wastafel en 2e toilet, verder is er een praktische bijkeuken, hier bevinden zich de verwarmingsketel en witgoedaansluiting.

Wim & Janneke gaan verhuizen. zo. 6 sept. 2020
Wim & Janneke gaan verhuizen.
Wim en Janneke gaan verhuizen. Hun nieuwe onderkomen wordt De Hietbrink 16, 7824 XS Emmen
NIEUW


De Hietbrink 16 te Emmen
OUD


Stuurboord 6 te Stadskanaal

Luuk vrijdagmiddag opgenomen in Scheper ziekenhuis. vri. 28 aug. 2020
Luuk in Scheper ziekenhuis.
Luuk is vrijdagmiddag opgenomen in Scheper ziekenhuis. 's Morgens 39.5 koorts. Huisarts langs geweest en ambulance laten komen. Zuurstof veel te laag. Van half drie tot zeven uur op spoedeisende hulp gelegen. Allerlei onderzoekingen gehad. Geen corona. Wel ontsteking en vocht achter de longen.

Corona ingang Scheper ziekenuis Emmen.
naar ⇒ BEIROET IN PUIN - HELP NU!
zie ook : LSESD - Lebanese Society for Educational and Social Development
Unie en ABC (en ook andere baptistenunies in de wereld) werken in Libanon al jaren samen met de organisatie LSESD. De Lebanese Society for Educational and Social Development (LSESD) is een christelijke parapluorganisatie die de lokale kerk wil versterken en daardoor de samenleving wil dienen. De organisatie werkt onder meer samen met het Nederlandse Tear.

Luuk opgenomen in ziekenhuis. di.14 juli. 2020
Luuk in ziekenhuis.
Luuk is vanmorgen opgenomen in Spital, Interlaken. Hij voelde zich erg moe. Daar constateerde men dat hij een longvirus heeft en daarvoor krijgt hij antibiotica voor 3 dagen. Hij heeft ook een corona test gehad. Hij heeft geenn corona. Hij ligt alleen op een kamer en mocht di. 14 juli geen bezoek ontvangen, wo. 15 juli wel.Zaterdag 18 juli ontslagen uit het ziekenhuis en weer naar de camping. Zondag terug naar huis.

Herr Hofman auf dem Bett im Interlaken Krankenhaus

Spitäler Frutigen Meiringen Interlaken AG - Spital Interlaken - Weissenaustrasse 27 - 3800 Unterseen, Zwitserland

Samirah geslaagd! di.14 juli. 2020
Samirah geslaagd.
Samirah Geleijnse was al een poosje geslaagd, maar afgelopen donderdag heeft ze haar diploma opgehaald. Haar ouders hadden een prachtige vlag gemaakt, dat mag ook wel met zo'n mooie cijferlijst. Samirah gaat verder studeren in Amsterdam.

Kristian breekt been. d0. 2 juli. 2020
Kristian valt van klimrek.
Kristian is op het schoolplein van het klimrek gevallen en heeft daarbij z'n been gebroken. Z'n been zit inmiddels in het gips. Hij mag niet zwemmen en ook niet met de mountainbike. Gelukkig kan hij met z'n oma en opa van een welverdiende vakantie genieten.

Welke plaats is na Londen de drukst bezochte toeristenplaats in Engeland?
Stuur je antwoord d.m.v. het contactformulier naar de Hofmanclan

HENK 80 JAAR
Soms heb je van die dagen - maar meestal nachten - dat je slecht in slaap kunt vallen. Er speelt dan van alles door je hoofd: waarom wordt het fietsen zwaarder, waarom ben je snel vermoeid na een wandeling en waarom kun je je moestuin niet meer bewerken en is het gebeurd met het poten van de lekkerste aardappel, de 'Koopmans blauwe'. Wat houd je uit je slaap. Laat ik het maar eerlijk vertellen: het is de leeftijd. Nog maar 79 jaar jong en dan staat binnenkort het getal 80 achter of voor je naam. Is dit dan de reden dat je de laatste tijd zo slecht slaapt? Ik denk van wel.

In mijn ogen - toen ik de leeftijd had van bijvoorbeeld mijn neven en nichten - waren mensen van 80 jaar stokoud. En dat is ook zo. Maar zo voel ik mij niet. Ook al moet je sommige beproevingen doorstaan (zie het voren vermelde), er blijft nog zoveel positiefs over dat 80 jaar oud of jong wel eens de mooiste periode van je leven kan worden. Afgelopen zaterdag was ik nog maar 79 jaar jong. Via de post kreeg ik bijzonder veel gelukwensen, het meest in de vorm van toegestuurde kaarten, vaak prachtig grafisch uitgevoerd en voorzien van bijzonder rake en leuke gelukwensen. Ik werd er erg emotioneel onder en ervaarde dit dan ook als zeer hartverwarmend.

Ik schreef: emotioneel en dat was het zeker, vooral ook omdat ik bijzonder veel kaarten ontving, juist van mijn neven en nichten. Wat een prachtige generatie is dat toch geworden. Over de jeugd wil ik dan ook beslist geen kwaad woord horen. Maar hoe nu verder. Miny en ik hebben ons een E-bike aangeschaft en inmiddels ruim 1.000 kilometer op de teller. In de naaste toekomst proberen wij mijn zus en broers op de fiets te bezoeken. Mijn zus zal wel lukken (ruim 1 km) maar de afstand tot de verst verwijderde broer (Jannes) bedraagt toch al gauw zo'n 60 km, dus totaal zo'n slordige 120 km.

We zien wel. De meest afgelegde afstand bedraagt inmiddels ruim 85 km. Een fietstocht met Bouke en Jaco (zeker voor Bouke een uitzonderlijke prestatie) naar de Emslandkampen. O.a. een veenbrug bezichtigd en een massagraf bezocht van Russische krijgsgevangenen in Neugnadenfeld. De Russische krijgsgevangen moesten in het veen slavenwerk verrichten tot de dood er op volgde of de overlevenden werden vlak voor de bevrijding doodgeschoten. In dit massagraf liggen 600 militairen. Interessant is ook dat zich in NeuGnadenfeld een kerk van de Hernhutters bevindt (500 leden - het dorp ontstond in 1946 in de barakken van het voormalige hospitaal van Kamp Alexisdorf. Het kamp - Lager XIV Bathorn - werd toen gebruikt om vluchtelingen uit Polen en Oekraïne op te vangen. Zij waren allen lid van de Hernhutter Broedergemeenschap. Velen van hen kwamen uit het dorp Gnadenfeld (tegenwoordig Pawlowiczki, Polen) nabij Cosel in Opper-Silezië) en er is bovendien een kunstwerk opgebouwd uit duizenden turven, die zeker herinnert aan het grote veengebied in deze omgeving.

Zo zien jullie dat het leven van een 80-jarige allesbehalve saai is te noemen. Bewegen en dus sportief leven is het geheim van een goede gezondheid. Dit is het dus. Toch nog graag één opmerking. Het geheim van een goede gezondheid vind ik ook in een manier van leven. Ik probeer mij te conformeren aan de 'Bergrede', uitgesproken door Jezus en opgeschreven door Mattheüs in de hoofdstukken 5, 6 en 7. Eén van de meest aansprekende gedeelten uit de bijbel.

Tenslotte: in het bijzonder alle neven en nichten bedankt voor jullie kaart en ook degenen die wel aan mijn verjaardag hebben gedacht maar vergeten zijn mij een kaart te sturen.

(OOM) HENK HOFMAN   

Dit kan alleen in Drenthe. vri. 26 juni. 2020
Glazenwasser Herman fietst langs de koning.

Koning Willem Alexander op werk bezoek in Borger.

Jannes Hofman (sr) aan Staar geopereerd. di. 9 juni. 2020
Jannes (sr) heeft een Staar operatie gehad.
Staar (cataract) is een vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht minder scherp wordt.
Zonder behandeling kan dit tot ernstige slechtziendheid leiden.
Een oogarts doet de staaroperatie.
Tijdens de staaroperatie krijg je een sneetje van een paar millimeter in je hoornvlies of net daarnaast. Dat is het buitenste vlies op je oog. Je troebele ooglens wordt losgemaakt uit het lenszakje en vervolgens weggezogen. Deze techniek wordt phaco emulsificatie genoemd.
De nieuwe kunstlens is op maat gemaakt en heeft de juiste sterkte.
De kosten plm. € 1.200
Er zijn vier verschillende soorten staar, ook wel cataract genoemd:
1.Capsulair cataract, een vertroebeling vsn het kapsel.
2.Subcapsulair cataract, een vertroebeling net onder het kapsel.
3.Corticaal cataract, troebelingen van de schors, meestal wit.
4.Nucleair cataract, troebeling van de kern, meestal groenbruin.
Daarnaast zijn er nog allerlei combinaties b.v. cortico-nucleair enz.
Morgen zien ze hoe het is gegaan.
Nu heeft Jannes nog een oogkapje op. Komende week moet het kapje 's nachts er nog op en ook nog een maand druppelen.
Waarschijnlijk moet het andere oog ook nog.

Hij heeft zich er dapper doorheen geslagen

Jannieke Hofman geslaagd voor HAVO! do. 4 juni. 2020
Davey v.d. Wege geslaagd voor HAVO! do. 4 juni. 2020
Pieter Jans Hofman geslaagd voor MAVO! do. 4 juni. 2020
Jarik Hofman geslaagd bij Hondsrug College. do. 4 juni. 2020
van
harte
gefeliciteerd !

Davey

Jannieke

Pieter Jans

Jarik

Charles Zijlstra aan schouder geopereerd. do. 28 mei. 2020
Charles is aan schouder geopereerd.
De mitella (met sjerp) moet 6 weken om. Een jury zal aan het einde van het jaar bekend maken wie tot de pechvogel van het jaar wordt uitgeroepen en de pechvogel-bokaal in ontvangst mag nemen.
Misschien wil de commissie THOM als jury fungeren.
Auch ein Pechvogel findet mal ein Korn.
Hoogwaardigheidsbekleders dragen een sjerp waarbij de kleur de hiërarchische rang aangeeft.
Bij wereldlijke hoogwaardigheidsbekleders heeft de sjerp de kleuren van het land.

welke rang?

Geja (weer) een ongeluk gehad. do. 28 mei. 2020
Geja heeft (weer) een ongeluk gehad.
Een poes voor de fiets werd haar noodlottig.
Er is een lichte hersenschudding geconstateerd.
Waarschijnlijk mag ze na onderzoeken weer naar huis.
Samirah is bij haar met de auto van Geja,
dus is ze gelukkig niet alleen!ze is behoorlijk toegetakeld
Elk jaar worden duizenden herten, reeën en wilde zwijnen aangereden. Om over ongelukken met overstekende honden en katten maar te zwijgen.
Wie is aansprakelijk voor de schade?

Amber geboren! wo 29 april 2020

Bart en Gaby Drent zijn de trotse ouders van dochter
Amber
Amber is geboren op woensdag 29 april.
Felicitaties kunnen worden gestuurd naar :
Beatrixstraat 25
9503 KN, Stadskanaal


Israël 72 jaar! wo 5th of Iyyar, 5780 - 29 april 2020
Vandaag (29 april 2020) viert Israël zijn
72e
verjaardag!

Op de vijfde dag van de joodse maand iar van het joodse jaar 5708 werd door David Ben-Gurion in Tel Aviv de onafhankelijkheidsverklaring van Israël voorgelezen, waarmee de staat Israël werd opgericht. Op de gregoriaanse kalender was dit destijds 14 mei 1948. Sindsdien is 5 iar een nationale feestdag. Speciaal voor deze bijzondere dag voor Israël delen we graag deze prachtige muziekvideo. Het lied 'Shalom voor de wereld' is van Gerald Troost en gaat over Gods trouw aan Israël. In de video ziet u mooie beelden vanuit Israël.
Israël 72 jaar!

Rozemarijn Sara Elisabeth geboren. zo 5 april 2020

Otto en Tjik opnieuw overgrootouders.
Kleindochter Tjitske Ottens is bevallen van een dochter!
Vanmorgen tegen 5 uur is Rozemarijn Sara Elisabeth geboren.
Ze weegt ruim 8 pond.
Haar aanspreektitel (roepnaam) wordt Roos.
Roos is het dochtertje van Tjitske Ottens en Sjoerd Hoekstra en het zusje van Sam.

Rozemarijn Sara Elisabeth

Zingen in de nacht. ma 23 mrt. 2020

Ik, Bouke sr,, lag van ma. 16 maart tot ma. 23 maart in het Scheper Ziekenhuis te Emmen. Ze hebben plm. twee liter vocht weggehaald (achter de longen) en d.m.v. antibiotica een longontsteking bestreden. Verder wat longweefsel geplukt voor nader onderzoek middels een kijkoperatie. (naar alle waarschijnlijkheid is weefsel niet kwaadaardig) Tot twee keer toe schoot het infuus los en moest het opnieuw worden aangelegd. Met de beste bedoelingen probeerde de verpleegkundige het infuus weer aan te leggen, maar nadat ze mijn hele arm bont en blauw had geprikt besloot ze daarmee te stoppen en er iemand van de IC bij te roepen die wat bekwamer is. Het was inmiddels rond middernacht. De verpleegkundige van de IC kwam en ging aan de slag. Ik zag dat ze een ketting met een kruisje om haar hals droeg en zei dat zo'n kruisje toch wel wat vertrouwen bij mij inboezemde. Zelf zing ik meestal "Hij houdt mijn hand", zei ik tegen haar. Dat lied kende ze niet en dus ging ik het zingen.
Hij houdt mijn hand, Jezus houdt mijn hand.
Veilig ten hemel leidt mij Zijn stem,
Dag aan dag klem ik mij vast aan Hem.
Hij houdt mijn hand, Jezus houdt mijn hand.
De weg is soms zwaar, maar mijn Helper is daar!
Hij houdt mijn hand.
Inmiddels zat het infuus er in en kon ik gaan slapen.
Sinds maandag (23 mrt) ben ik weer thuis en kan ik gelukkig weer ademen. Heb nog antibiotica tot 7 april. Het gaat weer de goede kant op.

Erik Hofman weer thuis. do 19 mrt. 2020

Erik is weer thuis gekomen.
Er volgt nu nog een lange weg van revalidatie.

Erik Hofman opgenomen in ziekenhuis. ma 2 mrt. 2020
Erik in ziekenhuis.
Erik is vanwege een ernstige bloedvergiftiging (sepsis), veroorzaakt door een pneumokok bacterie, met spoed opgenomen in het ziekenhuis, afdeling IC.
Update wo. 11 mrt. 2020
Na een zeer ernstige en kritieke, zelfs levensbedreigende, periode is Erik nu weer aan de beterende hand. Hij gaat zefs met sprongen vooruit en heeft weer de nodige praatjes. Reden tot dankbaarheid dus! Het adres is :

Ziekenhuis St Jansdal
Postbus 138
3840 AC Harderwijk
afdeling 1.68, IC.
Ik dank U voor Uw nabijheid,
voor kracht, die 'k vind in Uw woord.
Ik jubel over Uw grootheid
dat U gebeden verhoort!
Ik dank U, dat ik mag wonen
in 't huis, dat U mij bereidt.
Ik weet, Heer, wat ook mag komen,
dat U mij sterkt en leidt.
Opwekking 207, 3e couplet

Jan en Wi-ja Boelhouwers & Harry en Marlies Zuur in Israël wo 12 feb. 2020
Met 1000 km. per uur naar Israël
Met de wind in de rug vloog het toestel van Transavia met 1000 km. per uur van Amsterdam naar Tel Aviv.
Vertrokken om 13.00 uur en om 16.50 (Nederlandse tijd) geland!
Dus in nog geen vier uur vliegen.
Inmiddels voor de eerste overnachting in Residentie Natanya.
Daarna twee keer overnachten in kibbutz Nes Ammim. De naam is Hebreeuws voor 'banier voor de volkeren'. (Jesaja 11:10 en 12) De gemeenschap is in 1963 opgericht door (onder andere) een Nederlandse en een Zwitserse christen en een Israëlische jood.

נס עמים
"een
banier
voor
de
volken"

Jesaja
11:10-12Luuk dubbele kuur antibiotica wo. 12 feb. 2020
Bij Luuk is o.a. vocht achter de longen geconstateerd met wellicht een longontsteking. Hij ligt in de kamer op bed en voelt zich moe. Naast de pufjes e.d. heeft hij nu ook een dubbele antibiotica kuur gekregen. De artsen komen elke dag langs om de ontwikkelingen in de gaten te houden.

Jan en Teska zijn verhuisd naar Stadskanaal. wp 29 jan. 2020
Hallo lieve familie,
Wij, Jan en Teska, zijn vorig jaar verhuisd naar Stadskanaal. (ik heb toen geprobeerd dit door te geven maar kreeg het niet voor elkaar en daarna is het door de drukte erbij gebleven. Nu kreeg ik een tip waarop het hopelijk wel lukt). Wij hebben een heel mooi pand in Stadskanaal gekocht. Ik fietste hier als puber al langs en vond het een prachtig pand maar ik ging er toen niet naar toe. Het was toen het, best wel een beetje berucht, jongerencentrum Rajakimoes. Het huis stond nu al 13 jaar te koop en we maakten een afspraak om alleen een keer van binnen te kunnen kijken........ en nu wonen we er met heel veel plezier. We hebben al heel wat geklust en er liggen nog heel veel klussen te wachten. Vanaf april hebben we op de bovenste verdieping twee kamers te huur met een gezamenlijke douche, wc, en keuken. Hiervoor zoeken we nog huurders. Het gedeelte waar we nu zelf wonen gaan we ook verhuren als we zelf naar het gedeelte kunnen waar wij gaan wonen. Als jullie nog mensen weten die iets zoeken in Stadskanaal horen we dat graag. Ergens dit jaar gaan we op de middelste verdieping een B&B beginnen en dan zijn jullie daar natuurlijk allemaal welkom. De trap is wel 22 treden en er is geen lift. Janka heeft een website (naar de website benbstadskanaal) gemaakt en een Facebook pagina, benbstadskanaal, vila de beuk. Daar staan af en toe onze belevenissen en vorderingen op en t.z.t. kun je daar natuurlijk ook de B&B boeken.? Wij genieten volop hier in onze nieuwe woning, samen bezig te zijn met iets moois te maken en elke dag wordt het een beetje mooier. Natuurlijk hebben we mee en tegenvallers zoals iedereen, maar dat hoort erbij. Jullie zijn van harte welkom om een keer langs te komen.
voor jullie allemaal veel liefs,
Jan en Teska
Drouwenerstraat 4,
9503 AV Stadskanaal.
janenteska@gmail.com

Vrede of schijnvrede? di 28 jan. 2020
Vredesplan na 75 jaar bevrijding Auschwitz

Volgens Donald Trump wordt het een 'uitstekend' plan. Zelfs de Palestijnen zullen zich er uiteindelijk in kunnen vinden, meent hij. "Ze zullen er eerst misschien negatief op reageren, maar het plan pakt werkelijk erg positief voor hen uit," volgens Trump zal Jeruzalem onder Israëls controle vallen en de hoofdstad blijven, maar Oost-Jerzalem zal de Palestijnse hoofdstad worden. Het plan omvat waarschijnlijk een kleiner deel van Oost-Jeruzalem voor de Palestijnen dan het nu is. Bovendien krijgt Israël soevereiniteit over vrijwel alle nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Netanyahu zegt dat alle nederzettingen in Judea, Samaria inclusief Hebron zulen worden geannexeerd. Ook de Golan hoogte blijft onder Israël bestuur vanwege de strategische betekenis voor de verdediging van Israël. Een Palestijnse staat zal er alleen kunnen komen als de Palestijnen hun strijdkrachten terugtrekken uit de Gazastrook, zij Jeruzalem erkennen als deel van Israël en Hamas wordt ontwapend.
Het lijkt vooralsnog bijna uitgesloten dat de Palestijnen daarmee instemmen.

"want wanneer zij zullen zeggen: Er is vrede en veiligheid, dan zal een onverwacht verderf hun overkomen, zoals de barensweeën een zwangere vrouw, en zij zullen het beslist niet ontvluchten."
1 Thessalonicenzen 5:3

vrede?

of schijnvrede?

75e jaar bevrijding van Auschwitz wo 22 jan. 2020
75 jaar bevrijding Auschwitz
Ze komen naar Jeruzalem om de 75e verjaardag van de bevrijding van Auschwitz te herdenken (Naar Auschwitz werden ongeveer 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. Hiervan zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen. Op 27 januari 1945 wordt vernietigingskamp Auschwitz bevrijd door het Russische Rode Leger.), en de hele stad is voorbereid op bezoeken door koning Filips VI van Spanje, koning Willem-Alexander van Nederland, koning Philip van België, kroonprins Charles van Wales (Hij bezocht het graf van zijn grootmoeder in Jeruzalem, Alice van Battenberg. De crypte bevindt zich in de Kerk van Maria van Magdala. Deze kerk is gebouwd op de helling van de Olijfberg. Prins Charles sprak o.a. - met een zekere trots - over het feit dat nadat Prinses Alice in Athene was gaan wonen, ze daar tijdens de Tweede Wereldoorlog een joods gezin bij haar liet onderduiken, waarvoor ze postuum werd onderscheiden met de titel Rechtvaardige onder de Volkeren) en de erfgenaam van de troon van Noorwegen, Prins Haakon Magnus. Andere gasten zijn de U.S. Vice President Mike Pence, de Franse president Emmanuël Macron, de Duitse president Frank Walter-Steinmeier en de presidenten van Italië, en Kroatië, en vele anderen. De gouverneur-generaal van Australië David Hurley, de president van Georgië Salome Zourabishvili, Vladimir Andreichenko, de voorziitter van het Huis van Afgevaardigden van Wit-Rusland, de president van Cyprus Nicos Anastasiades, Speaker van het Letse parlement SaeimaInara Murniece, de president van Roemenië Klaus Werner Iohannis, de president van Bulgarijë Rumen Radev, de president van Portugal Marcelo Rebelo de Sousa, de president van IJsland Gudni Thorlacius Johannesson, de president van Bosnië-Herzegovina Zeljko Komàic, Monaco's Minister of State Serge Telle, de president van Noord-Macedonië Prof. Dr. Stevo Pendarovski. Zelfs de Russische president Vladimir Poetin. (De poolse president Andrzej Duda komt niet)
Donderdagmiddag is in Yad Vashem in Jeruzalem het World Holocaust Forum.
Dat wordt dit jaar voor de vijfde keer gehouden en staat in het teken van de 75e verjaardag van de bevrijding van het Duitse vernietigingskamp Auschwitz en de strijd tegen antisemitisme.
Voorzitter van de Yad Vashem Council is Rabbi Israël Meir Lau.
Israël verwacht bijna vijftig staatshoofden, vorsten en regeringsleiders voor de bijeenkomst.
Het King David Hotel, alle 233 kamers en suites, was volgeboekt door wereldleiders, waaronder de Franse president Macron en Prins Charles, waardoor de Amerikaanse delegatie onder leiding van vice-president Pence en House Speaker Nancy Pelosi gedwongen werd in het Crowne Plaza Hotel te verblijven en de Russische president Poetin en zijn delegatie in het David Citadel Hotel.

Jannes & Liesbeth 50 Jaar wo 8 jan. 2020

Op 20 maart 2020 hopen we
50 jaar
getrouwd te zijn

Jannes Hofman en Liesbeth Hofman-Schouten

jhhofman@hetnet.nl

In Bethlehem's stal zo. 22 dec. 2019
Diamanten Jubileum gevierd in De Bonte Wever en bij Els ma. 18 nov. 2019
Diamanten jubileum Otto en Tjitske
Op 11 november (is de dag dat....) hebben ze hun jubileum met de kinderen, klein- en achterkleinkinderen gevierd in Hotel De Bonte Wever in Assen. Heerlijk genieten, All Inclusive, plezier bij de bowling, ontspanning in zwembad en sauna en nog meer diverse leuke activiteiten.
Op vrijdag 15 november werd de feestweek afgesloten met een heerlijk etentje in de Brasserie Restaurant bij Els in Exloo samen met de kinderen en broers, zus en schoonzussen en zwagers. Ze kregen o.a. een prachtig bloemstuk aangeboden.

weer thuis

Huidaandoening en Efudix. do. 14 nov. 2019
Egbert's kop wordt er niet mooier op.
Om de huidaandoening te bestrijden heeft Egbert z'n hoofd 3½ week moeten insmeren in met Efudix.
Nu afwachten of het ook helpt.
Efudix crème wordt gebruikt bij de behandeling van:
 • actinische keratosen (andere benamingen zijn: keratosis actinica, solar keratosis, seniele keratosen, ouderdomsvlek, huidhoorn)
 • actinische keratose op de lip (cheilitis actinica)
 • porokeratosis actinica (een door de zon veroorzaakte bijzondere huidafwijking)
  • oppervlakkige vormen van basaalcelcarcinoom (romphuidtype)
  • oppervlakkige vormen van plaveiselcelcarcinoom (morbus Bowen, ziekte van Bowen) De ziekte van Bowen is een langzaam groeiend vroeg stadium van huidkanker (type plaveiselcelcarcinoom) die gepaard gaat met chronische ontstekingskenmerken (roodheid, schilfering en soms jeuk). De aandoening komt voornamelijk voor bij ouderen.
  • genitale wratten (condylomen)
  • gewone wratten (verrucavulgaris) en voetwratten (verrucaplantaris)

het ingesmeerde hoofd van Egbert

Hoeveel graankorrels liggen er op het 64e vlak van het schaakbord?
Er was een koning, die van schaken hield. Maar ja, niemand van zijn raadlieden durfde met de koning te schaken, omdat ze niet van hem wilden winnen. Je wist nooit wat er dan met je gebeurde. Daarom schaakte de koning bijna altijd alleen maar met zijn hofnar. En op een dag zei de koning tijdens zo'n schaakspel tegen zijn hofnar: "Nar, je bent nu al zo veel jaar bij me. Je hebt me altijd trouw gediend. Ik wil je iets geven. Weet je, je mag een wens doen, want denk je daarvan?" "Oh sire, het verheugt me bijzonder dat ik zo goed bij u in de smaak val, dat ik u altijd goed dien en dat u mij een wens laat doen. Mag ik u mijn wens de volgende keer meedelen?" "Gekkie," zei de koning nog en toen gingen ze verder met hun schaakspel. Toen de nar de volgende keer bij de koning kwam om weer te gaan schaken, zei de koning meteen: "En nar, heb je al iets bedacht, ik ben benieuwd?" "Oh Sire," zei de nar, "u zult mijn wens wel zot vinden en dan laat u mijn wens natuurlijk niet in vervulling gaan." "Maar nar, hoe kom je daar bij," zei de koning, "jij krijgt waar je om vraagt." "Oh sire, we gaan zo meteen toch schaken en daar staat het schaakbord al. Mijn verzoek is vrij simpel: Wilt u voor mij op het eerste vakje van het schaakbord twee graankorrels leggen en op het volgende vakje twee keer zo veel als op het eerste vak en op het daar opvolgende vak telkens twee keer zo veel als op het vorige vakje. En dat tot op het laatste vakje." De koning barstte in lachen uit. "Maar nar, is dat nou alles. Is dat nou je enige wens? Ik zal mijn raadsheer direct opdracht geven, om jouw wens in vervulling te laten gaan!"
Wie durft de uitdaging aan om deze opdracht van de koning uit te voeren?
Lees de aanvullende gegevens en schat eerst hoeveel bulkcarriers (zeeschepen) je nodig hebt en bereken daarna de werkelijk benodigde zeeschepen die je nodig hebt om alle graankorrels naar het schaakbord te kunnen vervoeren!
Opdracht.
Aanvullende gegevens:
Op een schaakbord zijn 64 vakken aanwezig. Er gaan ongeveer 20.000 graankorrels in 1 kilogram. Je hebt een vrachtauto ter beschikking waar, voor het gemak, 10 ton (= 10.000 kg) graankorrels in gaan. In een bulkcarrier (zeeschip voor granen) kun je 200.000 ton graan vervoeren.
Hoeveel bulkcarriers (zeeschepen) denk je nodig te hebben om die graankorrels te kunnen vervoeren?
a) minder dan
b) minder dan
c) minder dan
d) minder dan
e) minder dan
f ) minder dan
g) minder dan
h) minder dan
i) minder dan
j) minder dan
k) minder dan
1
2
3
10
100
1.000
10.000
100.000
1.000.000
10.000.000
100.000.000

Veel succes !
Stuur je antwoord d.m.v. het contactformulier naar de Hofmanclan.
Naar contact formulier.